Ook Belgische luchthavens kampen met gat in beveiliging
Foto: Bart Dewaele

De databank van Interpol met alle gestolen paspoorten in de wereld, wordt niet systematisch gecontroleerd op de Belgische luchthavens. De douaneagenten kiezen zelf of het paspoort van de vertrekkende passagier al dan niet wordt gecontroleerd, schrijven De Morgen en La Libre Belgique dinsdag.

'Als je Europeaan bent, dan controleren we enkel de geldigheid en de echtheid van uw paspoort', zegt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie. 'Enkel als iemand zich verdacht gedraagt of niet lijkt op de foto in zijn document, kan de politie de Belgische, Europese of Interpoldata raadplegen.' En dit gaat enkel op voor Europeanen die zich buiten de Schengenzone begeven.

Maar binnenkort behoort deze lacune waarschijnlijk tot het verleden. De luchthaven van Zaventem heeft zes ABC-systemen (Automated Border Control) besteld, waarbij de passagiers worden verplicht langs het veiligheidssysteem te passeren waar ze hun paspoort moeten scannen.

Op de vermiste vlucht van Malaysian Airlines zaten twee passagiers met gestolen paspoorten van Europeanen die in de database van Interpol zaten.