Fiscus verliest strijd tegen kasgeldfraude
Karel Anthonissen Foto: REUTERS

De fiscus viseert al twee decennia lang meer dan 480 bedrijven voor kasgeldfraude, maar de strijd is verloren. Dat besluit Karel Anthonissen, de Gentse gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

De aanleiding voor die conclusie is een vonnis in de kasgeldzaak van ruim 50 miljoen euro tegen het beursgenoteerde Wereldhave Belgium. Ondanks een procedureslag van bijna twintig jaar heeft de fiscale rechter in Brussel de fiscus nu ongelijk gegeven. Wereldhave moet de extra aanslag van 50 miljoen euro - die al van 1993 en 1994 dateert - niet betalen.

De nationale cel van de fiscus heeft tot nog toe amper 80,3 miljoen euro ingevorderd uit de honderden kasgelddossiers, terwijl ooit sprake was van 1 miljard euro. Karel Anthonissen: “Zullen we de strijd nu maar opgeven en de ondernemers die wel al miljoenen betaalden, hun geld teruggeven?”

Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, wijst echter de positieve gevolgen van de strijd tegen de kasgeldfraude. “Sinds 2000 hebben de grote Belgische bedrijven zich niet meer gewaagd aan dat type fraude. En sinds de wet is gewijzigd in 2006 om de verkopers hoofdelijk aansprakelijk te maken, worden nog maar sporadisch problematische verkopen van kasgeldbedrijven gedetecteerd. De nationale cel die de 486 kasgelddossiers behandelt, heeft toch al rechtstreeks of samen met andere diensten 80,3 miljoen euro kunnen invorderen.”