Belgische arbeidsmarkt klaart voorzichtig op
Foto: Photo News

“De hemel klaart beetje bij beetje op boven de arbeidsmarkt, na een lange tumultueuze periode”, zegt Philippe Lacroix van ManpowerGroup België-Luxemburg op basis van de driemaandelijkse barometer met de tewerkstellingsvooruitzichten.

In België denkt 6 procent van de 750 ondervraagde werkgevers eraan het komende kwartaal mensen aan te werven, 2 procent zou mensen ontslaan. De nettotewerkstellingsprognose bereikt met +3 zijn hoogste score sinds de lente van 2012, wat volgens de HR-specialist wijst op “een geleidelijk herstel van het werkgeversvertrouwen”.

Met de nettotewerkstellingsprognose bedoelt Manpower het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan, na uitzuivering van de seizoensvariaties. Vorig kwartaal kwam die index nog uit op 0.

De +3 voor het komende kwartaal is 6 punten hoger dan in het tweede kwartaal van 2013. In Vlaanderen stagneert de index echter, op 0. In Wallonië (+4) en Brussel (+3) zijn de werkgevers positiever.

Lacroix verwacht dat het optimisme in zowel België als de rest van de wereld zal toenemen, maar mildert tegelijk ook het enthousiasme. “De vooruitzichten blijven te bescheiden om de werkloosheid op zich, in het bijzonder van de laaggeschoolden, te temperen, noch om de tewerkstelling echt opnieuw aan te zwengelen.”

Op internationaal niveau vallen de hoogste verwachtingen in zes jaar op: in 38 van de 42 bevraagde landen wordt een stijging van het aantal tewerkgestelden verwacht. In Europa rekent men op hogere tewerkstellingscijfers voor 19 van de 22 bevraagde landen. Enkel Italië (-7), Tsjechië (-2) en Frankrijk (-1) blijven in het rood.