'Iraniërs met gestolen paspoort niet aan terrorisme gelinkt'
De politie gaf foto's vrij dan de twee mannen. Foto: AFP
Twee mannen die met een gestolen paspoort op het vermiste toestel van Malaysia Airlines waren geraakt, waren Iraniërs. Dat zeggen de Maleisische autoriteiten. Ze zouden geen link hebben met een terroristische organisatie.

De 18-jarige Pouria Nour Mohammad Mehrdad reisde met een Oostenrijks paspoort dat eerder in Thailand gestolen werd, verklaarde politieinspecteur Khalid Abu Bakar. 

Volgens de politie wilde de Iraniër naar Duitsland gaan om daar asiel aan te vragen. De tiener stond bij de buitenlandse inlichtingendiensten niet geregistreerd als lid van een terroristische organisatie, zo luidde het nog.

Interpol identificeerde de tweede man als Delavar Seyed Mohammadreza (29).

'Geen link met terrorisme'

De secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble zegt dat de twee Iraniërs hun paspoort in Kuala Lumpur hadden geruild voor gestolen Italiaanse en Oostenrijkse exemplaren.

Maar het lijkt er niet op dat zij met terrorisme te maken hebben. De politie onderzoekt ook of iemand van de passagiers of bemanning persoonlijke of psychologische problemen had die de verdwijning kunnen verklaren, samen met de mogelijkheid van kaping, sabotage of mechanisch defect.

Families van de passagiers op de vlucht putten hoop uit het feit dat hun gsm’s nog steeds kunnen gebeld worden, zo melden Chinese media. Expert Jeff Kagan vreest dat het gsm-verhaal vergeefse hoop is. 'Dat de beltoon overgaat betekent niet dat de gsm ook effectief rinkelt aan de andere kant van de lijn.'

Zoektocht gaat verder

Intussen wordt de zoektocht naar de Boeing 777 die afgelopen weekend van de radar verdween voortgezet. Het Chinese ministerie van Defensie zet tien satellieten in bij de zoektocht naar vlucht MH370.

Teams uit negen landen zetten op de vierde dag van de verdwijning de zoektocht voort. Het zoekgebied werd uitgebreid.