Affiche van gewapende David schokt Italië
‘David’ met de rifle R-50A1. Foto: rr

De David van Michelangelo raakte al eens een arm kwijt. In 1991 werd een teen van het vier meter hoge beeld verbrijzeld met een hamer. Nu is de beroemde, uit één brok carraramarmer gehouwen sculptuur het slachtoffer geworden van een ander soort aanslag.

Voor een reclamecampagne stopte de Amerikaanse wapenfirma ArmaLite de naakte jongeling een flink uit de kluiten gewassen vuurwapen in de handen. Voor de kenners: een rifle R-50A1. Evengoed A work of art, zo luidt het bijschrift.

De Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, reageerde al furieus in een twitterbericht. Hij vindt de afbeelding beledigend en illegaal. Franceschini kondigde ook aan dat hij de firma, gevestigd in Illinois, zal vragen om de campagne terug te trekken.

De minister kreeg alvast de steun van de musea in Firenze. Angelo Taruferi, directeur van de Accademia, vindt de foto getuigen van slechte smaak. ‘Bovendien is de David erfgoed’, zegt hij. ‘De Italiaanse wetgeving bepaalt dat je de esthetische kwaliteiten ervan niet mag aantasten.’

Niet alle critici zijn het daarmee eens. De David is zeker niet het eerste beroemde kunstwerk dat geparodieerd wordt. Kreeg de Mona Lisa door Marcel Duchamp niet ooit een snor aangepast? Sommige culturele iconen zijn nu eenmaal collectief bezit.