ING wil betaalgedrag van klanten gebruiken voor advertenties
Foto: Photo News

De Nederlandse bank ING is van plan om betaalgegevens van de klanten gebruiken om bedrijven advertenties op maat te laten maken. Volgens de bank is dat in het voordeel van de klanten, en is er geen probleem met de privacy.

Het hoofd van de afdeling particulieren van de bank zegt in een gesprek met de krant Het Financieeel Dagblad nog dit jaar in Nederland met een proefproject te willen starten. ‘We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen’, zegt Hans Hagenaars in het gesprek.

Dat zijn voor adverteerders erg belangrijke gegevens. Maar de klantengegevens zelf zouden niet verkocht worden. ING zou zelf bedrijven willen benaderen om hen te vragen ‘aanbiedingen’ te doen aan de ING-klanten. Die zouden dan alleen beschikbaar worden gesteld aan klanten die daar volgens hun uitgavenpatroon belangstelling voor zouden kunnen hebben. De bedrijven krijgen geen inzage in de gegevens zelf.

Een woordvoerder van de bank zegt aan De Standaard dat er voor de bank zelf niet per definitie een vergoeding moet tegenover staan. ‘Het is vooral een betere dienstverlening voor de klanten’.

‘Scherp aanbod’

Uit het artikel blijkt dat ING al langer de data analyseert. Zo kan een bankbediende zien of iemand voor twee kinderen kinderbijslag krijgt, maar slechts één kinderspaarrekening heeft. Dan kan de medewerker proberen de klant te overhalen nog een spaarrekening te openen.

Maar dat systeem kan dus ook uitgebreid worden naar derden. ‘Een tuincentrum wil graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen.’ Volgens Hagenaars tonen bedrijven hier nu al veel belangstelling voor.

Politiek roert zich

De reacties op het voornemen van ING zijn duidelijk negatief. Zo stelt de Nederlandse consumentenbond dat het plan in strijd is met de wetgeving. Banken zouden de data die ze verzamelen enkel mogen gebruiken voor het doel waarvoor ze verzameld zijn. ‘Dat is hier duidelijk niet het geval’, klinkt het. Ook een aantal Nederlandse politici eist duidelijkheid over de bedoelingen. Zowel leden van de regeringspartijen als oppositie willen de zaak bespreken in de Nederlandse Tweede Kamer. ‘Er wordt hier naar mijn mening een grens overschreden’, zegt CDA-Kamerlid Van Hijum op de website van de NOS. ‘Ik zou hier als bank zeer grote terughoudendheid bij betrachten.’

Volgens ING zijn deze reacties echter het gevolg van een verkeerde interpretatie. De bedrijven krijgen immers geen directe toegang tot de gegevens, en daardoor zou er volgens ING geen probleem zijn.

‘Groot goed’

In een toelichting op de Nederlandse site van ING stelt de bank zich te realiseren ‘dat privacy een groot goed is’. De test komt er ook alleen bij mensen die expliciet toestemming geven; ‘Klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruik maakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan. We zullen hierin altijd compliant handelen, in overeenstemming met de wetgeving en onze business principles’.

Niet in België

De Belgische afdeling van ING zegt niet aan het project deel te nemen. Van een proefproject is in ons land dan ook geen sprake.

Systeem bestaal al

In de VS wordt het principe al door een aantal banken toegepast. Maar volgens ING is het de eerste bank in Europa die het systeem ook wil aanbieden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in