Vier verdachte passagiers aan boord van vermiste Boeing
Foto: REUTERS
Aan boord van de Boeing 777-200 die zaterdag van de radar verdween in het luchtruim boven Vietnam bevonden zich vier verdachte passagiers. Zeker twee van hen reisden met een gestolen paspoort. De Maleisische autoriteiten sluiten een terroristische aanslag niet uit en gaan nu de hele passagierslijst controleren.

De Boeing 777-200 van Malaysia Airlines vertrok zaterdag om 00.41 uur lokale tijd vanuit Kuala Lumpur. Het vliegtuig zou om 6.30 uur landen in Peking, maar omstreeks 2.40 uur viel het contact weg. Het toestel gaf voor het laatst een teken van leven in het luchtruim van Vietnam. 

Wat er precies misging is niet duidelijk. De Boeing werd bestuurd door een 53-jarige Maleisische piloot met 18.365 vlieguren op de teller. Er waren geen signalen dat het vliegtuig in de problemen verkeerde en de weersomstandigheden waren goed. Alles wijst er op dat het toestel in zee is gestort.

Aan boord van het toestel waren 12 crewleden en 227 passagiers. 154 van hen waren afkomstig van China. Verder gaat het om 38 passagiers uit Maleisië, 7 uit Indonesië, 5 uit Indië, 6 uit Australië, 3 uit de Verenigde Staten, 4 uit Frankrijk en telkens 2 uit Nieuw-Zeeland, Oekraïne en Canada. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren verder nog een Rus en een Taiwanees aan boord.

Terreurdaad?

Zaterdag bleek dat een Italiaan en Oostenrijker die op de passagierslijst stonden, niet op het vliegtuig zaten. Het paspoort van de 37-jarige Luigi Maraldi werd in augustus vorig jaar gestolen toen hij zich in Maleisië bevond. Hetzelfde overkwam een Oostenrijker wiens paspoort in 2012 werd gestolen tijdens een reis in Thailand.

De Maleisische veiligheidsdiensten sluiten een terroristische aanslag daardoor niet uit. Ze stellen zich niet alleen vragen bij de twee passagiers die met die gestolen paspoorten vlogen, maar ook bij twee Europese passagiers van wie de identiteit niet bevestigd is. Het is niet bekend of ook die passagiers vlogen met een vals of gestolen paspoort.

De vier verdachte passagiers boekten hun tickets via China Southern Airlines. Bewakingsbeelden van op de luchthaven van Kuala Lumpur worden onderzocht om na te gaan of de vier contact hadden met elkaar. Ook de Amerikaanse FBI is intussen een onderzoek gestart.

Veilige luchtvaartmaatschappij

Malaysia Airlines heeft relatief weinig ongevallen achter zijn naam. In oktober kwamen wel nog twee mensen om tijdens een binnenlandse vlucht van de luchtvaartmaatschappij. Een vliegtuig landde toen te vroeg en kwam op een huis terecht. In 1977 kwamen 93 passagiers om toen een toestel crashte in het zuiden van het land.

De Boeing 777-200 is een van de meest gebruikte en veiligste vliegtuigen ter wereld. Het vermiste vliegtuig werd tien dagen geleden nog gecontroleerd en alles bleek toen in orde te zijn.