Niet iedereen binnen de SP.A heeft het op het voorzitterschap van Bruno Tobback begrepen, maar zijn positie staat pas na de verkiezingen ter discussie. Dat zei Willy Claes vanmiddag in VTM Nieuws.

De peilingen voor SP.A’ richting de verkiezingen van 25 mei zijn niet erg positief. “Maar het is nog vroeg”, zegt Minister van Staat Willy Claes in VTM NIEUWS.

“De verkiezingen zullen een ideologische strijd worden. De linkerzijde zal moeten waarschuwen voor de reactionaire krachten op rechts. We zullen moeten wijzen op het monument dat de sociale zekerheid is, zij staat garant voor koopkracht. De gewone man moet beseffen dat de armoede nog zal toenemen als er aan de sociale zekerheid wordt geraakt.”

"Gemiste kans"

Volgens Claes is er in aanloop naar deze verkiezingen wel al wat misgelopen binnen zijn partij. “Na het congres vorig jaar hadden we het momentum, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Dat was een gemiste kans. Het laatste congres werd dan weer overschaduwd door de stemming voor de legalisering van marihuana, dat had beter niet gebeurd. Maar de SP.A’ beschikt over een degelijk dynamisch en respectabel programma, dat beantwoordt aan de moderne uitdagingen. Ik ben er van overtuigd dat de partij dit met succes zal uitdragen.”

Claes wil de rol van voorzitter Tobback niet in vraag stellen, voorlopig toch niet. De sp.a-coryfee laat onder meer in zijn lichaamstaal wel merken dat het beleid van Tobback niet bij alle SP.A’ers positief onthaald wordt.

“Elke voorzitter heeft zijn stijl, Bruno heeft zijn eigen karakter en temparement”, zegt Claes. “Maar het is niet de moment om kritiek te spuiten op de voorzitter. We moeten nu eensgezind achter de voorzitter staan en samen naar de verkiezingen trekken. Of Tobback na de verkiezingen nog voorzitter is? Laat ons eerst de verkiezingen succesvol afronden, dan zien we wel.”