Gents stadsbestuur opent rouwregister voor Mortier
Foto: EPA

De stad Gent opent maandag een rouwregister in de Vlaamse Opera voor Gerard Mortier, die op 70-jarige leeftijd is overleden.

“Het is onwezenlijk om op een week tijd afscheid te moeten nemen van twee cultuuriconen. Mortier laat een grote erfenis achter in de internationale operawereld”, zegt schepen van Cultuur Annelies Storms.

Het college van burgemeester en schepenen zal maandag om 15 uur het rouwregister ondertekenen in het stadhuis. “Daarna wordt het rouwregister overgebracht naar de Vlaamse Opera in de Schouwburgstraat, waar het vanaf dinsdag tot en met vrijdag elke dag van 10 tot 16 uur beschikbaar zal zijn voor steunbetuigingen. Daarna wordt het rouwregister nog enkele dagen overgebracht naar Antwerpen.”

Mortier lag mee aan de basis van de fusie van de Antwerpse en Gentse Opera en bracht vernieuwing in de internationale operawereld, zegt het Gentse stadsbestuur. “Gerard Mortier deed zijn eerste ervaring op als assistent van de directeur van het Festival van Vlaanderen, Jan Briers senior. Vanaf 1970 reorganiseerde hij de Vlaamse opera’s door de fusie tussen de Gentse en de Antwerpse Opera en werd hij intendant van het nieuwe instituut dat uit de fusie is voortgevloeid, de Vlaamse Opera Stichting (VLOS). Mortier bouwde een indrukwekkende internationale carrière uit en bracht een ongeziene vernieuwing, waardoor hij een nieuw operapubliek wist aan te trekken.”