Bart Swings stelt teleur op 1.500 meter
Swings Foto: AFP

Bart Swings is zondag op de Wereldbekermanche schaatsen in het Duitse Inzell in de schaatsmijl in 1:48.19 op een teleurstellende vijftiende plaats geëindigd. Swings bleef zo ver verwijderd van het podium, waarop de Amerikaan Brian Hansen (baanrecord met 1:44.58) werd geflankeerd door de Canadees Danny Morrison (tweede) en de Nederlander Koen Verweij (derde).

Met een tweede plaats op de massastart en de vijftiende plek op zijn favoriete afstand vertrekt Swings naar de wereldbekerfinale van volgend weekend in Heerenveen. Een week daarna wordt het seizoen afgesloten met het WK allround.

Op papier had Swings van de achttien schaatsers in Inzell de op een na traagste tijd (1:45.23) staan, omdat zijn races op snelle hooglandbanen dit seizoen nooit een echt succes waren. Op de baan van de Max Aicher Arena maakte de 23-jarige student uit Leuven geen fitte indruk. Swings leek vermoeid en kampte mogelijk nog met klachten die hem noodzaakten niet op de 5000 meter te starten. De Leuvenaar had de grootste moeite om zijn rechtstreekse tegenstander, de jonge Noor Havard Holmefjord Lorentzen, te verslaan. In de ritten daarna zag hij zich gepasseerd door alle favorieten.

'Ik had weinig energie en geen fut', reageerde Bart Swings . 'Ik was toch onvoldoende hersteld na twee dagen ziekte', concludeerde Swings. 'In een massastart kun je daar nog mee weg komen, maar voor een 1.500 meter moet je fysiek helemaal in orde zijn. En dat ben ik nog niet.'

Net als Swings gelooft coach en manager Bart Veldkamp niet dat het schaatsseizoen te lang heeft geduurd. 'Herstellen en opbouwen naar het WK allround, is nu de boodschap. Maagklachten waren zeker debet aan het verhaal van dit weekend.' Het WK allround, het laatste toernooi van het seizoen, wordt over twee weken in Heerenveen geschaatst. Swings mikt op een podiumplaats. .