Reynders pleit voor nieuwe organisatie Oekraïne met meer autonomie
Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vindt dat Oekraïne moet streven naar een nieuwe organisatie, met meer autonomie voor een aantal regio’s, dus niet enkel voor de Krim. Dat verklaarde hij zondag, enkele uren voor hij met zijn Beneluxcollega’s afreist naar Kiev. “Als Benelux vormen we één van de grotere landen van de Europese Unie, afzonderlijk is ons gewicht veel minder groot”, aldus de MR-vicepremier.

Reynders vertrekt zondagavond met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s, Frans Timmermans en Jean Asselborn, naar Kiev voor contacten met onder meer interim-president Oleksander Toertsjinov en hun Oekraïense ambtgenoot Andrij Desjtsjitsja. Er zijn ook contacten met de ngo’s en het middenveld gepland.

Het is overigens de tweede maal dat de drie ministers van de Benelux samen op pad gaan. In september trokken ze gezamenlijk naar Moldavië en Georgië, in aanloop naar de top van Vilnius die net door de crisis in Oekraïne grotendeels in het water viel. “Samen wegen we even zwaar als een groot EU-land, en bovendien is Luxemburg momenteel voorzitter van de VN-Veiligheidsraad”, aldus Reynders, die erop wijst dat ook de Baltische staten, de Visegràdlanden en zelfs de Scandinavische landen gelijkaardige initiatieven nemen.

De missie van de Benelux-ministers van Buitenlandse Zaken wordt gesteund door de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, en de drie ministers zullen er het standpunt verdedigen dat donderdag door de Europese top is ingenomen, benadrukt Reynders.

Voor Didier Reynders moet er binnen Oekraïne een echte dialoog opgestart worden. Naast de verkiezingen en de nieuwe grondwet benadrukt hij het belang van de bescherming van de minderheden in het land en van meer autonomie in een aantal gebieden, dus niet alleen in de Krim, maar ook in andere provincies.

De minister van Buitenlandse Zaken ziet de crisis in Oekraïne, aan de grens van de Europese Unie, als een uitgelezen kans om na te denken over de Europese diplomatieke integratie, met onder meer Europese ambassadeurs.