Buitenlandse reacties op overlijden Mortier
Foto: AFP

Ook vanuit het buitenland komen verschillende reacties op het overlijden van de internationaal bekende opera-intendant Gerard Mortier.

Mortier, die 70 werd, was al langer ziek. Hij leidde onder meer de opera’s in Brussel, Parijs en Madrid en was ook in Salzburg actief. De begrafenis “zal in de grootste intimiteit gebeuren, zoals hij het wenste”, meldt het Madrileense Teatro Real in een reactie.

“Mortier was een groot vernieuwer en een groot operadirecteur”, zegt theater- en operaregisseur Luc Bondy, die verschillende keren met hem heeft samengewerkt. “Hij is enorm belangrijk geweest voor de opera. Hij heeft veel dingen in beweging gebracht. Hij zocht geen consensus, had een grote persoonlijkheid, maar tezelfdertijd dacht hij veel na over de samenhang van zijn programmering.”

De Parijse opera draagt de hernemingen van “Tristan et Isolde”, vanaf 8 april te zien in Opéra Bastille, op aan Mortier. De Franse opera laat weten “diep bedroefd” te zijn om het heengaan van Mortier. De toekomstige directeur van de Parijse opera, Stéphane Lissner, noemt Mortier een “vastberaden pleitbezorger van de opera, die eerder tot de 20e dan de 21e eeuw behoort”. De Franse minister van Cultuur, Aurélie Filippetti, heeft het in een reactie over een “visionair” leider die de Parijse opera “de 21e eeuw heeft binnengeleid”.

“Hij is zonder twijfel diegene die de operawereld in de voorbije jaren het sterkst beïnvloed en veranderd heeft”, zei Gregorio Maranon, voorzitter van de stichting van de Madrileense opera, in een reactie.

Het Madrileense operahuis Teatro Real, dat Mortier in september afzette als artistiek directeur, heeft al laten weten dat het het werk van het Belgische “enfant terrible” zal verderzetten. De Catalaan Joan Matabosch, de opvolger van Mortier bij het Teatro Real, betreurde de dood van “een van de grootste internationale figuren van de operawereld”.