‘Oekraïne geeft geen centimeter toe aan Rusland’
Foto: REUTERS

De Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek is niet zinnens toe te geven aan Rusland. Zondag heeft hij gezegd dat “geen centimeter van het Oekraïense grondgebied” naar Rusland gaat. Eind februari heeft Rusland een troepenmacht naar de Krim, het Oekraïense schiereiland, gestuurd.

“Het is onze grond, we doen van geen enkele centimeter daarvan afstand”, zei Jatsenjoek tijdens een bijeenkomst naar aanleiding van de 200e verjaardag van de geboorte van de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko, symbool van de Oekraïense onafhankelijkheid. “We gaan er alles aan doen om de Krimcrisis met politieke en diplomatieke middelen op te lossen.”

Nog volgens Jatsenjoek zulen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië “er alles aan doen om de onafhankelijkheid van Oekraïne te bewaren”. Die twee landen hebben zich in 1994 garant gesteld voor de territoriale integriteit van het land. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemde de Russische strategie op de Krim “een misrekening” van Moskou. Hij heeft nogmaals voor “ernstige economische gevolgen” gewaarschuwd als er geen diplomatieke oplossing gevonden wordt. “Het is fout om te besluiten dat Rusland gewonnen heeft.”

Tijdens de plechtigheid voor Sjevtsjenko werd elders in Oekraïne, in de oostelijke industriestad Donetsk, geprotesteerd tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. Ze hielden een minuut stilte voor de in Kiev gedode leden van de oproerpolitie.

Jatsenjoek kondigde zondag ook aan dat hij naar de Verenigde Staten afreist voor gesprekken over de Krimcrisis. "Woensdag zal mijn adjunct de ministerraad voorzitten, want ik vertrek naar de Verenigde Staten om op het hoogste niveau te spreken over een oplossing voor de situatie in Oekraïne", aldus Jatsenjoek, geciteerd door het persagentschap Interfax.