Bij een zelfmoordaanslag bij een veiligheidscontrole in Zuid-Irak zijn minstens 36 mensen, onder wie de zelfmoordterrorist, omgekomen. Dat maakt de Iraakse politie bekend. De terrorist blies zichzelf op in een auto ‘bomvol’ explosieven, aan de controle in Hilla, goed 100 kilometer ten zuiden van hoofdstad Bagdad. Zeker 174 anderen raakten gewond. Aan de controle stonden tientallen wagens te wachten.

‘Het ziekenhuis in Hilla wordt overrompeld door slachtoffers van de aanval’, aldus een ongeïdentificeerde medische bron aan de onafhankelijke tv-zender Alsumaria TV. ‘Verschillende gewonden zijn overgebracht naar een ander ziekenhuis. We proberen hun levens te redden.’

De aanslag komt een dag na twee schietpartijen aan veiligheidscontroles ten noorden van Bagdad. Daarbij vielen vijf doden.

In een zaterdag uitgezonden tv-interview heeft de Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki Saoedi-Arabië en Qatar er nog van beschuldigd ‘terroristen’ in zijn land te steunen. ‘Ik beschuldig hen ervan een open oorlog te voeren tegen de Iraakse regering.’

De afgelopen maanden is Irak bijna dagelijks opgeschrikt door aanslagen, waarvan vermoed wordt dat ze uitgevoerd worden door soennitische strijders, tegen veiligheidstroepen en de sjiitische meerderheid waartoe ook Maliki behoort. Volgens de soennitische minderheid worden zij gediscrimineerd door de regering. Uit cijfers van de VN blijkt dat in 2013 bijna 9.000 mensen omkwamen bij geweld in het land, of de hoogste dodentol in vijf jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar zijn al 1.850 mensen gedood, aldus een balans van het Franse persagentschap AFP.