Gerard Mortier overleden
Gerard Mortier Foto: REUTERS

Voormalig operadirecteur Gerard Mortier (70) is vannacht overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan het Spaanse persagentschap EFE. Mortier leed al enige tijd aan kanker.

Gerard Mortier is afgelopen nacht overleden in zijn appartement te Brussel. Dat hebben zijn naasten bevestigd.

Mortier werd bekend als opera-intendant bij De Munt in Brussel (1981-1991. Hij werkte verder ook als directeur van de Salzburger Festspiele (1992-2001 en in de Opéra National de Paris (2004-2008).

In 2009 zou Mortier beginnen als intendant bij de New York City Opera. Toen het jaar voordien echter bleek dat Mortier niet de middelen ter beschikking zou krijgen die hem waren beloofd, bedankte hij voor de job.

Madrid

Zijn laatste opdracht volbracht hij vanaf 2010 als intendant bij het Teatro Real in Madrid. Hij werd daar, ondanks een contract tot 2016, in 2013 ontslagen. Uiteindelijk mocht hij nog een jaar aanblijven als adviseur.

Kanker

In het voorjaar van 2013 werd bij Mortier tijdens een routinecontrole pancreaskanker vastgesteld. ‘In één dag veranderde mijn leven', zei hij daarover eind vorig jaar in een interview in De Standaard. 'Ik deel mijn ervaringen, zonder ze op te dringen. Wat je nog mee te delen hebt als het einde in zicht is: het is een vraag waar je automatisch bij uitkomt.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in