VAB: ‘FAST-takelaars komen zonder vraag automobilist’
Een wagen van het FAST-team Foto: PB

Als een auto getakeld moet worden op de autostrade, stuurt de politie automatisch takelaars van FAST ((Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst), ook als de automobilist daar niet om gevraagd heeft. Dat stelt mobiliteitsorganisatie VAB na een aantal klachten. Assuralia bevestigt de problematiek.

Verschillende automobilisten die afgelopen maanden af te rekenen kregen met pech of een ongeval, hebben bij VAB klacht neergelegd over het recht van vrije keuze van takelaar en het aanrekenen van extra kosten, ongeveer 120 euro voor een signalisatiewagen. De klagers vinden dat ze die reeds betaald hebben via de verkeersbelastingen. De mobiliteitsorganisatie benadrukt dat in Nederland bijvoorbeeld de extra kosten voor signalisatie gedragen worden door de overheid.

Assuralia stelt op haar beurt geen tegenstander te zijn van het FAST-project. De verzekeringsfederatie waarschuwt wel voor ‘een aantal scheefgroeiingen in het systeem’. Assuralia wil dat het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) onderzoekt ‘of de doelstelling van FAST, namelijk voor een vlotte doorstroming van het verkeer zorgen, geen aanleiding gegeven heeft voor scheefgroeiingen en ondoorzichtige en overdreven facturatie’.

Uit een bevraging die VAB organiseerde bij 6.000 automobilisten over de takeldiensten blijkt dat negen op de tien ondervraagden een signalisatiewagen enkel nodig vindt wanneer een voertuig bij een ongeval de weg verspert. Voor een auto op de pechstrook of op een pechhaven vindt 75 procent van de ondervraagden een signalisatiewagen overbodig. 97,9 procent van de ondervraagden zijn niet bereid te te betalen voor een FAST-takelaar die opgeroepen werd door de politie maar uiteindelijk overbodig blijkt te zijn.