Vorig jaar 2.484 gevallen van fraude met tachografen vastgesteld
Foto: Photo News

Bij controles op vrachtwagens op de Belgische wegen zijn vorig jaar 2.484 gevallen van fraude met de tachograaf aan het licht gekomen. In zeventig procent van de gevallen ging het om buitenlandse chauffeurs, zo besluit De Zondag uit cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH).

In totaal zijn vorig jaar 28.444 vrachtwagens gecontroleerd, wat 3.269 inbreuken allerhande aan het licht bracht. Bij de Belgische en Europese chauffeurs blijken de cijfers volgens De Zondag stabiel ten opzichte van 2012. Bij chauffeurs van buiten de EU deed zich een stijging voor, van 43 inbreuken op 480 controles naar 126 overtredingen op 701 controles.

Het geïnde boetebedrag schommelde net als het jaar voordien rond de 2 miljoen euro. Het aantal onmiddellijke inningen steeg wel met twintig procent.

Wathelet werkt trouwens aan nieuwe methodes waardoor controles doelgerichter kunnen uitgevoerd worden. Dat zal gebeuren op basis van een ‘risk rating’, verduidelijkte hij nog aan Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die de cijfers opvroeg.