Genk blijft in pole voor Play-off 1
Cissé weet niet goed meer waar de bal is, Chatelle schreeuwt het uit. Foto: BELGA

Emilio Ferrera heeft zijn eerste zege beet met Racing Genk. Een levensbelangrijke nota bene want zo behouden de Limburgers hun voorsprong op AA Gent. Volgende week in Kortrijk hetzelfde resultaat halen als de Buffalo’s en Play-off 1 is binnen.

Er zat niets anders op voor Genk dan winnen. Een opsteker vooraf voor Emilio Ferrera: aanvoerder Jelle Vossen was opnieuw klaar om de ploeg over de streep te trekken en startte naast Mboyo. Kansen creëren, wat de laatste weken niet meer lukte, was de boodschap en dat moest toch lukken tegen de rode lantaarn? Wel, niet echt. Het tempo lag alweer veel te laag om de tegenstander te verrassen en in de opbouw liep er altijd wel iets mis. In de beginfase was het vooral opletten voor de Bergense counters. Het vizier van Tim Matthys stond dit keer niet op scherp.

De thuisfans konden zich niet aan het voetbal opwarmen en in de spionkop schoten ze dan maar zelf in actie. De kritische spandoekjes werden bovengehaald en Dirk Degraen en Gunter Jacob werden weer luidkeels op de korrel genomen. Dat terwijl de spelers meer gebaat waren met aanmoedigende gezangen. Dan toch eens een kansje voor Genk. Camus gaf op links mee met Mboyo, die Vossen voor de goal zette. Maar doelman Werner was hem net te snel af.

Het bleef doffe ellende. De irritatie op de tribunes groeide. Fluitjes bij een slechte controle van Mboyo, een slechte pass van Camus en een slechte vrijschop van Hamalainen. Er zat niets in. Tenzij Bergen meewerkte. Op vlak van rust ging verdediger Timmermans op een hoekschop bijzonder klunzig met de hand naar de bal, strafschop. Julien Gorius trapte hard en hoog in doel en zorgde voor een enorme opluchting. En of het nodig was. AA Gent, de concurrent voor Play-off 1 stond al 0-2 voor op Cercle.

Drie keer rood

Dezelfde elf mochten na rust op zoek naar de geruststellende 2-0, bij Bergen mocht de flaterende Timmermans gaan douchen en kwam aanvaller Soumah in de ploeg. Cedomir Janevski speelde zo alles of niets. Het werd niets. Want Soumah pakte al snel geel voor een fout en kwam luttele seconden later te vroeg uit op de vrijschop die volgde. Dubbel geel en douchen maar. Oliedom.

Tegen tien man liep het een stuk vlotter voor de thuisploeg. Al snel ramde Hamalainen een bal naar voren richting Camus, die met een lage voorzet Vossen op weg zette naar zijn elfde van het seizoen, 2-0. Wat later bijna zijn twaalfde, maar Werner kon de lage knal pareren.

Match gespeeld? Niet helemaal. Het werd nog zeven minuten bibberen toen Simaeys zijn tweede gele kaart pakte en daarbij een penalty veroorzaakte, die Matthys simpel omzette. Maar toen Chatelle Vossen neerhaalde en Laforge zijn derde rode kaart trok, was de Genkse zege een feit. Gorius trapte de 3-1 binnen vanaf de stip. Genk blijft in pole voor de laatste Play-off 1-plaats. Bergen is zeker van de rode lantaarn en moet dus met een achterstand aan Play-off 3 beginnen.