Gehavende Bouhanni klopt Meersman in Parijs-Nice
Foto: BELGA
Nacer Bouhanni heeft de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ.fr was betrokken bij een valpartij onderweg, maar sprintte even later toch naar de zege in een massasprint in Mantes-la-Jolie. John Degenkolb werd tweede, Gianni Meersman derde. Bouhanni wordt ook de eerste leider, met één seconde voorsprong op Meersman die onderweg bonificatieseconden sprokkelde.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

Geen proloog op de openingsdag van deze Parijs-Nice, maar wel een rit in lijn van 162,5 kilometer met start en aankomst in Mantes-la-Jolie. Onderweg moesten een aantal grote plaatselijke lussen afgelegd worden, waarbij telkens de Côte de Vert (derde categorie) op het menu stond. 

Chirstophe Laborie had zijn zinnen gezet op de bergtrui en trok in zijn eentje in de aanval. De Fransman reed tien minuten voor het peloton uit, sprokkelde genoeg bergpunten om de bolletjes te veroveren en werd vervolgens na een vlucht van 109 kilometer door de sprintersploegen bij de lurven gegrepen. Onderweg werd er ook flink geduelleerd bij de tussensprinten. Gianni Meersman pakte zo vijf bonificatieseconden. Ook Greg Van Avermaet verzamelde enkele seconden.

Het werd een onrustige namidddag voor het peloton. Geregeld ging er een hoopje renners tegen de grond. Onder andere Bouhanni, Monfort en Kiryienka  waren betrokken bij een valpartij. Ondertussen had ook Tejay van Garderen - één van de topfavorieten - opgegeven met maagproblemen (lees meer).

Bij één van die valpartijen in de slotfase scheurde het peloton in verschillende stukken. Onder andere Andy Schleck en thuisfavorieten Romain Bardet en Thomas Voeckler misten de juiste trein. 

De etappe draaide uit op een onvermijdelijke massasprint. Gianni Meersman kwam aan de zijkant net iets te vroeg op kop en werd in de slotmeters nog voorbijgesneld door Bouhanni en Degenkolb. Bouhanni wordt de eerste leider, voor Meersman. Greg Van Avermaet is vierde. 

Maandag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 205 kilometer met start in Rambouillet en aankomst in Saint-Georges-sur-Baulche. Dan krijgen Meersman en Van Avermaet een nieuwe kans om de leiderstrui te veroveren.

Uitslag

1. Nacer Bouhannni (FDJ.fr)
2. John Degenkolb (Giant-Shimano)
3. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quickstep)
4. J.J. Rojas (Movistar)
5. Tyler Farrar (Garmin-Sharp)

Klassement

1. Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
2. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quickstep) +1"
3. John Degenkolb (Giant-Shimano) +4"
4. Greg Van Acermaet (BMC) +8"
5. Geraint Thomas (Team Sky) +9"

Bekijk de volledige uitslag hier.