Billijk gelijkspel aan zee
Het lot van de scheidsrechter: niemand is het eens met Denis Van Becelaere. Foto: BELGA

Aan de Noordzee kon Kortrijk zijn waterkansje op deelname aan Play-off 1 niet grijpen. Daarvoor schiepen de Kerels onvoldoende gevaar. Geen van beide Kaavees verdiende overigens de driepunter. Oostende eindigde de derby met tien na rood voor De Schutter.

Hein Vanhaezebrouck stelde dezelfde elf op die een week eerder Cercle ingepakt hadden. Matton, die nog wat last had van de kwalijke tackle tegen Cercle Brugge, was dus fit. Fred Vanderbiest kon na een ultieme test toch een beroep doen op het duo Siani-Depoître. Vooraf had Hein Vanhaezebrouck een dreigende vinger naar het duo Gent-Genk opgestoken. ‘Ze zouden best winnen of wij sluiten aan voor dat Play-off-1-ticket’, klonk het. Kortrijk wou en zou de volle buit aan zee oogsten. Oostende hoopte de negende plaats in zijn debuutseizoen vast te houden.

Op een indrukwekkende manier liet Depoître zijn bewaker op de rechterflank ter plaatse. Hij bestemde zijn voorzet voor Foket maar Chanot vermeed vroeg onheil. Na die openingsprik van Oostende nam Kortrijk het balbezit over. In de eerste helft was de verhouding zelfs 41 % tegen 59 % voor de Kerels.

Toch was het wachten tot vroeg in het tweede kwartier op het eerste gevaar van de bezoekers. Nadat Schmisser zijn voet onvrijwillig in het gezicht van Matton plaatste, zag Santini zijn vrije trap via een Oostends lichaam in hoekschop draaien. Het was de eerste van drie KVK-hoekschoppen in een achttal minuten. Eén hoekschop kwam er nadat Brillant in extremis de sprintende De Mets had afgeblokt.

De plots vrijstaande De Smet kreeg iets na het halfuur een unieke doelkans maar hij knalde het leder lullig over doel. Enkele minuten later vlamde De Mets de bal iets dichter bij het doelvlak, enkele decimeters over de dwarsligger.

En Oostende? Op rechts probeerde Canesin tweemaal tevergeefs Keet in gebreke te vinden. De uitsmijter volgde in de twee slotminuten die er uiteindelijk vier duurden. Ref Vanbecelaere liet Kortrijk een vrije trap driemaal trappen met tussendoor gele kaarten voor Canesin en Hempte. De Braziliaan had de bal met de hand afgeweerd, de ex-Kortrijkzaan had de muur te vroeg verlaten. Ook in de herkansingen slaagde Matton er niet in doelgevaar uit die kans te puren.

Oostende voetbalde gretiger na de rust. Canesin knalde een aflegger van Depoître tegen Keets voeten. Iets later veegde Chanot een streep van Canesin voor de doellijn weg. Ook Martin moest zich reppen om de Braziliaan te stoppen.

Uiteindelijk viel er toch een treffer aan de overzijde. Het doelpunt van De Smet werd echter afgekeurd omdat Santini bij zijn pass volgens de lijnrechter de achterlijn overschreden had. De Schutter zag nog rood na fout op Klaasen.