Anderlecht klungelt verder, Leuven ruikt de redding
Bjorn Ruytinx was eens te meer de held van Leuven. Foto: Photo News

Dit Anderlecht is geen titelkandidaat meer. Na alweer een dramatische partij verloor RSCA ook van Leuven na een goal van Ruytinx. Standard en Club zijn weer verder weg en Van den Brom weet het niet meer. Voor OHL was dit een wonder. De ploeg komt op drie punten van Waasland-Beveren en kan zich op de slotspeeldag tegen Bergen nog redden.

Naast het stadion van OHL staat een hoog appartementsgebouw. Veel bewoners bekijken de matchen met vrienden vanop hun terras, maar dikwijls gaat het spel te snel om de voetballers echt te herkennen. Dat was gisteren evenwel geen enkel probleem. De bal ging zo traag rond dat zelfs de mensen op de 20ste verdieping alle tijd hadden om Bruno te onderscheiden van Mitrovic.

Leuven Bad

Voor Leuven was het uiteraard alles of niets. Een nederlaag betekende een ticket voor Play-off 3 en dus bleven de troepen van Ivan Leko goed in de organisatie. Anderlecht had evenwel geen enkel excuus. John van den Brom had eindelijk eens niets aan zijn basisploeg veranderd – hosanna – en dus stonden dezelfde elf aan de aftrap die vorige week afstand namen van Genk. Toch leidde dat niet tot vlotte aanvallen.

OHL was zelfs het meest dreigend. Messoudi werd één keer door de defensie geloodst, maar Proto kwam goed uit. Dat deed de keeper ook toen Kouyaté en Najar naar elkaar stonden te kijken en Ruytinx het leer meepikte. Op verschillende momenten voetbalde OH Leuven zelfs meer op de helft van Anderlecht dan omgekeerd.

De slechte staat van de grasmat inroepen zou maar flauw zijn. Oké, Leuven Bad lag even aan Den Dreef met al dat zand op het terrein, maar RSCA had best wel met wat meer drang naar voren mogen tonen. Alleen grossierden Vargas en co in slechte passes. Dennis Praet was de beste man bij de bezoekers, maar als Leuvenaar speelde hij dan ook voor eigen volk. Zijn heerlijke crosspass werd door Bruno goed meegepikt, maar er was niemand om diens voorzet binnen te tikken.

Het was een schaarse opflakkering en de eerste echte doelpoging van Anderlecht kwam er zelfs maar na 40 minuten. Vargas kon dan toch eens Mitrovic doorsturen, maar die stuitte op Bailly. Met de Servische beloften had Mitrogoal nog twee keer gescoord in dit stadion, maar dat zat er nu niet in.

Het leek wel of het bij paars-wit ook een mentale kwestie was. Sinds de promotie van OHL naar eerste klasse kon RSCA hier nog nooit winnen en het rapport buitenshuis ziet er de laatste weken dramatisch uit. De laatste uitzege dateert al van 15 december.

Vargas op de lat

De Brusselaars rekenden erop dat Leuven na de rust meer risico’s zou nemen, want ze hadden niets aan een gelijkspel. Dat gebeurde ook. Proto ging nog goed plat bij een poging van Ibou, maar het

was slechts uitstel. Toen Ruytinx mocht oprukken ging de zee open. El Toro haalde uit en de bal schoot onder Proto door tegen de netten: 1-0, Even daarvoor had de paars-witte keeper nog aangegeven dat Ruytinx zijn tweede gele kaart niet verdiende omdat hun botsing onopzettelijk was. Die eerlijkheid was duur en dus schold Proto Nuytinck maar uit voor het weggeven van de kans.

Anderlecht raakt maar niet uit de ellende en dan zit alles tegen. In het begin van de tweede helft had Vargas één keer aangelegd vanop 20 meter, maar zijn schot spatte op de lat. Van den Brom bracht nog Pollet en Cyriac, maar dat leverde niets meer op.

RSCA blijft dus met 10 op 24 ongelofelijk klungelen in 2014 en de buis op verplaatsing wordt steeds dikker (20 op 45). Dit Anderlecht is in de verste verte geen titelkandidaat en nog wisselen van trainer lijkt te laat. OHL verloor onder Leko nog niet en kruipt als voorlaatste terug tot op drie punten van Waasland-Beveren. Alles de Leuvenaars op de laatste speeldag winnen van Bergen en de Waaslandse concurrent verliest van Standard dan is de redding een feit. Vermijdt Leko alsnog Play-off 3? Hoop doet Leuven, maar het wordt nog sidderen en Beveren.