Standard doet gouden zaak in titelstrijd
Jelle Van Damme in duel met oude bekende Jonathan Legear. Foto: Photo News

Een goeie spits en een goeie doelman. Meer heb je niet nodig om kampioen te worden, luidt het cliché. Een doelpunt van Michy Batshuayi en enkele supersaves van Eiji Kawashima zetten Standard gisteravond tegen KV Mechelen op weg naar een eerste zege na twee nederlagen op rij. Het is zo de grote winnaar van het weekend, want de rest van de top vijf kon niet winnen. Standard kroonde zich ook meteen tot kampioen van de reguliere competitie.

Na twee nederlagen kreeg Standard bovenin steeds nadrukkelijker Club Brugge in de achteruitkijkspiegel. De Rouches konden thuis tegen KV Mechelen, dat niks meer te winnen of verliezen had, dus best eens serieus op het gaspedaal gaan staan om zichzelf wat moed in te voetballen met het oog op Play-off 1.

Guy Luzon rekende daarvoor met Yoni Buyens, Mehdi Carcela en Igor de Camargo op maar liefst drie nieuwelingen in de basis. Aan de overkant kwam er maar één wissel in de basiself, maar het was meteen een belangrijke. Jonathan Legear mocht zijn wederoptreden in de Belgische competitie maken in ‘zijn’ Luik doordat Mads Junker in laatste instantie uitviel met buikgriep.

Standard ging van meet af aan driftig op zoek naar de openingstreffer, maar KV Mechelen counterde messcherp. Eerst deelde Aleksandar Trajkovski een prachtvoorzet uit richting Boubacar Diabang, maar Eiji Kawashima toverde een wereldsave uit zijn handschoenen. Enkele minuten later mocht verloren zoon Legear naar binnen kappen vanop de rand van de zestien. Hij schilderde de bal richting verste winkelhaak, maar alweer Kawashima kon de bal met zijn vingertippen over duwen.

Toch had Standard voor rust op voorsprong moeten staan. Steven De Petter trapte Mehdi Carcela in de zestien haast de lucht in, maar ref Luc Wouters floot meteen voor het einde van de tweede helft.

Na rust duwde Standard KV Mechelen meer en meer achteruit. Paul-José Mpoku bediende Buyens met een slim steekballetje, maar de blonde middenvelder vond vanuit een scherpe hoek Biebauw op zijn weg.

Gemiste penalty én rood voor De Witte

Maar plots vond Michy Batshuayi zijn moment gekomen. Het jonge goudhaantje speelde tot dan een hoogst ongelukkige wedstrijd, maar wist de bal oog in oog met Biebauw vanuit een scherpe hoek in doel te plaatsen. Zijn eerste doelpunt in meer dan een maand.

Enkele minuten later kreeg KV Mechelen echter waar Standard eerder aanspraak op leek te maken: een penalty. Aleksandar Trajkovski ging over het been van Ronnie Stam. Tot woede van de Luikse spionkop wees Wouters nu wel gedecideerd naar de stip. Het striemende fluitconcert haalde Seth De Witte echter uit zijn concentratie. De vaste strafschopnemer van de Mechelaars trapte de bal in de hoek van Kawashima. Een aangeslagen De Witte kreeg meteen daarop een domme rode kaart voor een late tackle op de enkels van Ezekiel.

De match viel in een beslissende plooi, zeker toen Milos Kosanovic aan het klungelen ging op een gevaarlijke positie. Ibrahima Cissé stak meteen diep op Ezekiel, die op snelheid iedereen eraf liep en de 2-0 naast Biebauw binnenprikte. De kwieke Nigeriaan vierde het doelpunt ostentatief met bloot bovenlijf. Het leverde hem zijn vijfde gele kaart op, een handigheidje om met een schone lei aan Play-Off 1 te kunnen beginnen. Standard doet een gouden zaak in de titelstrijd, want geen enkele andere ploeg in de top vijf kon eveneens winnen.