Dat Machu Picchu overrompeld wordt door toeristen, weten we al langer. Maar nu duiken er blijkbaar ook meer en meer toeristen zonder kleren op die er een sport van maken om er in hun blootje te poseren.

De Spaanse veroveraars slaagden er eeuwen geleden niet in om de Incastad in Peru te ontdekken, maar de blootlopers hebben Machu Picchu duidelijk wel gevonden.

De voorbije maanden doken er op het internet verschillende foto’s en filmpjes op van mannen en/of vrouwen die er een spurtje trekken of met de broek op de enkels en de armen wijd gespreid op een rots gaan staan. De lokale cultuurverantwoordelijke Ricardo Ruiz Caro verklaarde de streakers recent de oorlog door agenten de opdracht te geven om de jacht op hen te openen. Want volgens hem ‘bedreigen ze het culturele erfgoed’.

In de cel

Twee mannen – een Nieuw-Zeelander en een Australiër – liepen intussen al tegen de lamp toen ze in hun blote kont poseerden. Ze vlogen even achter slot en grendel en mochten pas vertrekken nadat ze de foto’s van hun toestel wisten. De twee verwijderden de foto’s, maar blijkbaar niet allemaal. Want wie op Google ‘Machu Picchu streakers’ intikt, ziet de twee in volle glorie staan met op de achtergrond de toeristische trekpleister.