Obama en Hollande waarschuwen Rusland voor ‘nieuwe maatregelen’
Foto: Photo News

Frankrijk en de Verenigde Staten overwegen “nieuwe maatregelen” tegen Rusland als er “geen vooruitgang” zit in de Krimcrisis. Dat heeft het Elysée zaterdag bekendgemaakt, na een telefonisch onderhoud tussen de Franse president François Hollande en zijn ambtgenoot Barack Obama.

Voor de staatshoofden moet Rusland zich terugtrekken uit de Krim “en er alles aan doen om internationale waarnemers toe te laten”. Als daarin geen vooruitgang komt, moeten “nieuwe maatregelen” genomen worden, “die de verhoudingen tussen de internationale gemeenschap en Rusland gevoelig beïnvloeden”, aldus het Franse presidentschap in een persbericht.

“In de huidige ernstige omstandigheden” hebben Hollande en Obama “het belang voor Rusland beklemtoond om snel de vorming van een contactgroep te aanvaarden die een gesprek op gang moet brengen tussen Oekraïne en Rusland”.

Ook de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov en John Kerry, hebben elkaar zaterdag gebeld over de situatie in Oekraïne en de Krim. Kerry en Lavrov zijn tijdens hun gesprek “overeengekomen hun intensieve contacten voort te zetten om tot een schikking in de Oekraïense crisis te komen”, aldus een kort persbericht van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.