Dmytro Jarosj, leider van de extreemrechtse paramilitaire groepering Pravy Sektor, heeft zaterdag gezegd dat hij zich kandidaat stelt voor de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei.

Hij liet ook weten dat hij momenteel geen plannen heeft om zijn achterban naar de Krim te sturen om daar te strijden. Tijdens zijn persconferentie, in Kiev, werd Jarosj geflankeerd door verschillende lijfwachten.

Nog volgens Jarosj is Oekraïne “in staat van oorlog met Rusland”, dat meer dan een week geleden troepen stuurde naar de Krim. Jarosj zegt zonder groen licht van de autoriteiten in Kiev geen leden van zijn paramilitaire groepering naar het schiereiland te sturen. Begin februari had hij wel gezegd dat hij de Russen “in elkaar slaat” als ze zouden tussenkomen in de Krim.

De leider van Pravy Sektor heeft aangekondigd dat hij de ondertekening van een associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU steunt, maar eerder had hij wel al uitgehaald naar de “homodictatuur en het liberale totalitarisme” dat volgens hem in Europa heerst, en die “niet geschikt zijn voor Oekraïne”.

Jarosj noemt zijn eigen paramilitaire beweging “nationalistisch maar niet fascistisch”. Bij de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev kon Jarosj’ groepering rekenen op veel steun.