‘Geef mannen 15 dagen vaderschapsverlof’
Foto: Jimmy Kets

Groen-politica Freya Piryns breekt op Vrouwendag een lans voor mannen. Op haar blog pleit Piryns ervoor om het vaderschapsverlof op te trekken van 10 dagen naar 15.

‘Vrouwendag is een ideaal moment om te pleiten voor meer tijd voor onze mannen. Omdat iedereen, en dus ook de vrouwen, daar beter van wordt,’ schrijft Piryns. Volgens Piryns zullen de mannen er voor moeten zorgen dat ook vrouwen de “juiste balans vinden tussen werk en privé’.

Uit een onderzoek van het ILIV, het kenniscentrum over het belang van een thuis, bleek eerder deze week dat veel vrouwen ontevreden zijn over de taakverdeling binnen het gezin. Een ander onderzoek, van de Gezinsbond, toonde dan weer aan dat 3 op 4 vaders meer tijd willen voor hun gezin.

Volgens Piryns blijkt uit voorbeelden in Canada en Noorwegen dat mannen die een tijdje vrijaf nemen voor hun kroost ook nadien meer tijd aan het huishouden en aan hun kinderen besteden. En dat zou de tevredenheid over de taakverdeling binnen het gezin dan weer ten goede komen.

Dus stelt Piryns voor om het vaderschapsverlof alvast op trekken naar 15 dagen. Bovendien zouden beide partners wanneer ze hun 4 maanden ouderschapsverlof opnemen, er 3 maanden moeten bij krijgen. Het voorstel van Piryns zou ook voor meemoeders en zelfstandingen gelden.

Piryns besluit haar blogbericht met de boodschap dat vaders zichzelf, hun partner en hun kinderen gelukkiger kunnen maken door meer verlof op te nemen. Ook de werkgevers stelt Piryns gerust: ‘Moet ik u nog vertellen dat gelukkige werknemers productiever zijn?’

Wat vindt u van het voorstel van Piryns? Reageer via de knop rechtsboven dit artikel.