OVSE-waarnemers maken rechtsomkeer na waarschuwingsschoten
Foto: AFP

De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben zaterdag voor de derde keer geprobeerd de Krim binnen te geraken. Nadat mannen aan de controlepost in de lucht schoten, hebben de waarnemers rechtsomkeer gemaakt, aldus een van de deelnemers aan de OVSE-missie.

Aan de controlepost stonden een veertigtal gewapende mannen van onbekende origine, die hun wapens op het OVSE-konvooi richtten. Ze schoten echter in de lucht, en niemand van de 54-koppige OVSE-missie, burgers en militairen uit 29 landen, raakte gewond.

“Er vielen waarschijnlijk drie waarschuwingsschoten”, aldus de bron, die uitlegde dat de mannen “een klein voertuig in hun gezichtsveld wilden waarschuwen”. Dat voertuig reed net voor het konvooi, maar maakte er geen deel van uit.

Ook donderdag en vrijdag probeerden OVSE-waarnemers de Krim binnen te raken. Toen blokkeerden pro-Russische eenheden de grensovergang.

Rusland overweegt inspecties van strategisch wapenarsenaal op te schorten 

Rusland overweegt de wederzijdse inspecties van het strategisch wapenarsenaal op te schorten als reactie op de "dreigementen" van de VS en de NAVO omtrent de crisis in Oekraïne, zo heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. Het betreft ook de inspecties van kernraketten.

"De ongefundeerde dreigementen van de VS en de NAVO tegen Rusland omwille van zijn beleid omtrent Oekraïne worden door ons gezien als een niet amicale daad", zei een anonieme medewerker van het ministerie in een communiqué naar alle persbureaus.

Het gaat om de inspecties in het kader van het START-akkoord met de VS omtrent het beperken van strategische wapens en het Document van Wenen tussen de lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Europa. In 1991 kwamen de VS en Rusland immers overeen hun aantal strategische aanvalswapens in te dijken en verplichtten zij zichzelf tot wederzijdse inspecties.

"Inspecties van nucleaire (wapen)arsenalen (....) vereisen een minimum aan vertrouwen" dat door de "niet amicale daden" en "ongefundeerde dreigementen van de VS en NAVO zijn ondermijnd", zei de medewerker van Defensie.