Vlaamse luchthavens zetten deuren open op eerste Luchtvaartdag
Foto: BELGA

De luchthavens van Zaventem (Brussels Airport), Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem en Oostende-Brugge hebben zaterdag de deuren geopend voor het grote publiek op de allereerste Luchtvaartdag. Geïnteresseerden kunnen er kennismaken met allerlei activiteiten op de luchthavens en in de bredere lucht- en ruimtevaartindustrie. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits brachten de vier luchthavens een bezoekje.

De eerste Luchtvaartdag kreeg als thema “Ontdek de luchtvaart in volle actie” mee. De organisatoren willen de luchtvaartsector immers voorstellen als een dynamische sector met vele verschillende jobmogelijkheden.

Het doel van Luchtvaartdag is volgens minister Crevits dan ook zowel om het publiek te laten zien dat luchtvaart meer inhoudt dan het relatief kleine segment van de passagiersvluchten, als om talent warm te maken voor een job. “De luchtvaart is ook voor het vrachtverkeer heel belangrijk”, aldus Crevits. “En ze kan zelfs mensenlevens redden, zoals bij dringende medische vluchten of humanitaire operaties.”

Minister-president Peeters verklaarde zaterdag dat de Belgische luchtvaartindustrie goed is voor een directe jaaromzet van 2,3 miljard euro en 10.300 mensen tewerkstelt. Op de Vlaamse luchthavens zijn dan weer 18.500 mensen aan het werk. “De Vlaamse bedrijven zitten aan de absolute top met hun nichetechnologieën en behoren tot de vaste leveranciers van alle grote vliegtuigconstructeurs ter wereld”, stelt Peeters.

De deelnemers aan Luchtvaartdag kunnen zaterdag onder meer rondritten maken, demonstraties van veiligheidsdiensten bijwonen, het laden en lossen van cargovliegtuigen aanschouwen en kennismaken met opleidingen zoals die tot piloot. Naast de luchthavens werken ook de Vlaamse MotorVliegclubs, de lucht- en ruimtevaartindustrie, Defensie en VDAB mee aan het evenement.