De Belg heeft de voorbije krokusvakantie minder ski-ongevallen gehad. Dat blijkt uit cijfers van de mobiliteitsclubs VAB en Touring en reisbijstandsorganisatie Europ Assistance. Reden is de goede kwaliteit van de sneeuw in de wintersportgebieden. Veel landgenoten bleven ook thuis.

Bij Europ Assistance werden 175 medische skidossiers geopend, een daling met 17 procent in vergelijking met 2013. Dertien procent van die dossiers resulteerde in een ziekenhuisopname, tegenover 20 procent vorig jaar. De reisbijstandsorganisatie organiseerde zaterdag, zoals dat elk jaar het geval is, twee gipsvluchten. Vanuit Grenoble en Innsbrück werden 54 personen - slachtoffers en familieleden - gerepatrieerd.

Touring noteerde de voorbije week 56 procent minder tussenkomsten in de skigebieden. Het aantal oproepen voor medische en technische hulp daalde van 3.750 in 2013 naar 2.400 dit jaar. Het aantal interventies op het terrein zakte van 1.052 naar 632. Daarvan is ongeveer een derde medische interventies.

Ook VAB registreerde minder pech op de piste: in vergelijking met 2013 waren er 10 procent minder ski-ongevallen.

Dankzij de goede verkeersomstandigheden op de wegen naar de Alpen en in de skigebieden zelf zat het aantal interventies voor technische pannes aan voertuigen ook in stevig dalende lijn. Bij Europ Assistance was er zelfs een halvering.