Kwiatkowski wint Strade Bianche, Sagan komt zichzelf tegen
Foto: Photo News

Omega Pharma-Quick Step heeft er alweer een zege bij dit seizoen. De 23-jarige Michal Kwiatkowski klopte Peter Sagan in een heerlijk beklijvende finale van de Strade Bianche. Valverde werd derde.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vier Italianen: Marco Frapporti, Davide Frattini, Angelo Pagani en Andrea Fedi. Pagani was de laatste overblijver van de vroege vlucht, maar in het laatste koersuur was de 25-jarige Italiaan van Bardiani-CSF er toch aan voor de moeite.

Voorin vormde zich een kopgroep van een twintigtal renners, met daarin onder meer Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin, Ian Stannard, Alejandro Valverde en Fabian Cancellara. De grindstroken volgden elkaar op de Toscaanse wegen in sneltempo op en op iets meer dan twintig kilometer van de eindstreep testte Sagan een eerste keer de benen. Kwiatkowski was echter bij de pinken en koos samen met de Slovaak het hazenpad, waarna ze al snel een voorsprong van een minuut bij mekaar fietsten op de eerste achtervolgers, onder wie Damiano Cunego, Valverde en Cancellara.

Kwiatkowski beresterk

Op de slotklim stond er vervolgens geen maat op Kwiatkowski. Hij versnelde in de straten van Siena, Sagan bleef zonder antwoord achter en kreeg nog negentien seconden aan de broek. Kwiatkowski volgt op de erelijst de Italiaan Moreno Moser op. In 2011 won onze landgenoot Philippe Gilbert de wedstrijd.

Voor Omega Pharma-Quick Step is het al de veertiende zege van het jaar. Kwiatkowski zelf won eerder al de Trofeo Deia en twee ritten en het eindklassement van de Ronde van de Algarve.

Top-5

1. Michal Kwiatkowski (OPQ)

2. Peter Sagan (CAN)

3. Alejandro Valverde (MOV)

4. Damiano Cunego (LAM)

5. Roman Kreuziger (TCS)

Bekijk hier de volledige uitslag