‘Wettelijk verboden met 7 in wagen te zitten’
Foto: EPA

Het dodelijk ongeval in Zonhoven zal volgens mobiliteitsorganisatie Touring ook nog een serieuze verzekeringskwestie worden.

‘Het is wettelijk verboden om met zeven in een gewone personenauto te zitten. Dit zal problemen geven bij het onderzoek en de verdere afhandeling van het dodelijke verkeersongeval op de E314 in Zonhoven. De verzekeringsexpertise zal dus zeker nog heel wat tijd in beslag nemen.

Er moet onder meer bekeken worden wie waar in het voertuig zat. Een auto mag niet meer inzittenden tellen dan het aantal zitplaatsen met een veiligheidsgordel’, aldus Danny Smagghe van Touring.

‘Deze problemen komen er nog eens bij naast de smarten en het leed, die een dergelijk dramatisch ongeval met zich meebrengen. Soms zijn er al eens ouders, die met twee volwassenen en vier kinderen op de achterbank in een wagen rijden, maar we willen erop wijzen dat dit niet toegestaan is’, vertelt Danny Smagghe.

Touring wil ook nog aandringen dat de rijopleiding in ons land geprofessionaliseerd wordt. ‘Dat gebeurt al in onze buurlanden. We zijn vragende partij voor een rijopleiding in fases, zodat bestuurders met een degelijke training de weg opgaan. Zo leren ze om adequaat te reageren op bepaalde situaties en juist te handelen op de complexiteit in het verkeer’, aldus nog Smagghe.