Lavrov: ‘Oekraïne-crisis niet door Rusland veroorzaakt’
Foto: REUTERS

Moskou staat open voor een ‘eerlijke en gelijkwaardige’ dialoog met zijn buitenlandse partners rond de situatie in Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd. Tegelijkertijd noemde hij de crisis ‘kunstmatig gecreëerd om geopolitieke redenen’.

‘Wij staan open voor een eerlijke dialoog op voet van gelijkheid met de buitenlandse partners om de Oekraïense partijen te helpen de crisis te overwinnen’, zei Lavrov. Hij bevestigde voorzichtige contacten tussen Rusland en de interimregering van Oekraïne.

‘Rusland geen betrokken partij’

‘Een dialoog kan op voorwaarde dat Rusland niet wordt afgeschilderd als een betrokken partij’, aldus Lavrov. ‘Deze crisis is niet door ons veroorzaakt. Zij is in feite geprovoceerd ondanks onze herhaaldelijke waarschuwingen.’

Lavrov haalde opnieuw uit naar het nieuwe bewind in Kiev. ‘Deze naar eigen zeggen tijdelijke regering is niet onafhankelijk. Zij is jammer genoeg afhankelijk van radicale nationalisten die met een gewapende coup de macht hebben gegrepen’, aldus de Russische minister.