Oekraïne: ‘Rusland verdrijft grensbewakers van de Krim’
Russische militairen bij de militaire basis in Sevastopol Foto: REUTERS

De Oekraïense grenswachten in het oosten van de Krim zeggen dat ze door Russische soldaten verdreven zijn. Russen zouden de bewakers samen met hun families midden in de nacht uit hun appartement hebben weggehaald.

De berichten van de Oekraïners zijn nog niet bevestigd, meldt persagentschap Reuters. Mannen in Russisch uniform omsingelen Oekraïense militaire bases in de autonome Krimregio, onder meer in de havenstad Sevastopol, al sinds het begin van de bezetting vorige week. Ze eisen dat de Oekraïense militairen zich overgeven.

‘Zaterdag hebben agressieve Russische militairen een eenheid van de grenswacht in Shcholkine bezet en de families van de bewakers verdreven’, zegt de grenswacht in een persbericht.

‘Russen vielen binnen midden in de nacht. Tijdens de aanval hebben ze een officier die tegenwerking bood geslagen. De mannen gingen naar de appartementen waar de families van de bewakers leven. Ze eisten dat iedereen het gebouw verliet. Op dit moment is de eenheid bezet door Russische soldaten.’

‘Krim niet opgeven’

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne benadrukte vandaag nog eens dat het land de Krim niet zal opgeven. ‘Kiev doet alles wat mogelijk is om de crisis vreedzaam op te lossen.’

Polen ontruimt consulaat

Polen evacueert zijn consulaat op de Krim, meldt het Brit Britse ITV News zaterdag. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorski zegt dat de ontruiminger komt 'door aanhoudende verstoringen vanwege Russische troepen'..