‘N-VA wil enkel federale uitgaven bevriezen’
Bart De Wever op het N-VA-congres in februari Foto: BELGA

N-VA wil enkel de federale overheidsuitgaven bevriezen, niet die van de Vlaanderen. Volgens de Vlaamsnationalisten moet de Vlaamse regering al genoeg besparen door de zesde staatshervorming. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

In de congresteksten die N-VA enkele weken geleden goedkeurde, bepleit de partij een nominale bevriezing van ‘het totaal van de overheidsuitgaven’. Maar omdat niet alle middelen naar de deelstaten meekomen met de over te dragen bevoegdheden, wil de partij de Vlaamse overheidsuitgaven nu vrijstellen. Volgens de N-VA wordt op de nieuwe bevoegdheden al 12,5 procent geknipt.

Voor de federale overheid en de sociale zekerheid is de nominale bevriezing wel nodig, vindt N-VA. Over een hele legislatuur sneuvelen zo ruim 22 miljard aan uitgaven, of acht keer het jaarbudget van Defensie.

Pensioenen wel omhoog

Bij ongewijzigd beleid nemen de uitgaven elk jaar toe, alleen al met de inflatie, maar ook door de vergrijzing bijvoorbeeld. In 2015 gaat het om een spontane stijging van 3,5 miljard euro voor de federale overheid en de sociale zekerheid. N-VA wil de pensioenen wel laten stijgen, waardoor in de andere domeinen nog extra gesnoeid moet worden.

N-VA wilde de zogenaamde ‘Moesen-norm’, de bevriezing van de uitgaven, in eerste instantie voor vijf jaar opleggen. Omdat professor Moesen, de bedenker van de norm, dat zelf geen goed idee vond - twee jaar én enkel reële uitgaven is genoeg, mits uitgaven niet stijgen - stuurde N-VA het plan een eerste keer bij. Het moest nu voor ‘enkele’ jaren ingevoerd worden. De Vlaamse vrijstelling is de tweede aanpassing van het plan.