'Vier verdachte passagiers aan boord van vermiste Boeing'
Maleisische maritieme onderzoekers zijn nog steeds op zoek naar het verdwenen vliegtuig. Foto: AFP Belga
De Maleisische autoriteiten gaan de hele passagierslijst van de vermiste Boeing 777 onderzoeken, en niet alleen de vier verdachte Europese passagiers van wie er twee met gestolen paspoorten reisden. Mogelijk gaat het om een terroristische aanslag.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines vertrok zaterdag om 00.41 uur lokale tijd vanuit Kuala Lumpur. De Boeing 777-200 zou om 6.30 uur landen in Peking, maar omstreeks 2.40 uur viel het contact weg. Het toestel gaf voor het laatst een teken van leven in het luchtruim van Vietnam. 

Wat er precies misging is niet duidelijk. De Boeing werd bestuurd door een 53-jarige Maleisische piloot met 18.365 vlieguren op de teller. Er waren geen signalen dat het vliegtuig in de problemen verkeerde en de weersomstandigheden waren goed.

Vliegtuig teruggedraaid?

Maleisische onderzoekers hebben intussen uit radarverslagen opgemaakt dat het toestel mogelijk nog rechtsomkeer maakte voor het van de radar verdween, al is het niet duidelijk waarom het vliegtuig zou zijn teruggekeerd. De piloot heeft in de minuten voor het verdwijnen van het toestel via de radio geen problemen gemeld en hij heeft geen noodsignaal uitgestuurd.

'Neergestort in zee'

In de buurt van de plek waar het vliegtuig van de radar verdween, zijn in zee wel twee olievlekken gevonden. De oliesporen zijn gezien op 150 km van Tho Chu en 190 km van Kaap Ca Mau. Specialisten merken op dat de olie niet noodzakelijk afkomstig is van het verdwenen vliegtuig want Vietnam heeft ook veel olieboorplatforms in het gebied.

Vietnamese reddingsschepen hebben intussen het gebied bereikt waar die twee olievlekken gespot waren. Volgens de autoriteiten is er echter geen spoor van het toestel te vinden. Dertien vliegtuigen en negenentwintig schepen zijn intussen op zoek naar het vermiste toestel.

Ook de Amerikaanse marine heeft een schip naar de regio gestuurd. Aan boord van het schip zijn twee helikopters uitgerust met zoekmateriaal.

Zondag was er ook sprake van een 'ongewoon object' in zee dat mogelijk een brokstuk van het vliegtuig kon zijn. Uiteindelijk bleek het vals alarm te zijn en ging het gewoon om hout te gaan. 

Geen Belgen

Aan boord van het vermiste vliegtuig waren geen Belgen. Er was wel was een Nederlander onder de passagiers. Van de 227 passagiers zijn er 154 afkomstig van China. Verder gaat het om 38 passagiers uit Maleisië, 7 uit Indonesië, 5 uit Indië, 6 uit Australië, 3 uit de Verenigde Staten, 4 uit Frankrijk en telkens 2 uit Nieuw-Zeeland, Oekraïne en Canada. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren verder nog een Rus en een Taiwanees aan boord.

Twintig van de Maleisische en Chinese passagiers werken bij het Texaanse Freescale, gespecialiseerd in halfgeleiders. Dat heeft ceo Gregg Lowe bevestigd. Het gaat om twaalf Maleisiërs en acht Chinezen. 

Onduidelijkheid over twee paspoorten

Een Italiaan en Oostenrijker die op de passagierslijst staan, bleken niet op het vliegtuig te zitten.  De 37-jarige Luigi Maraldi, wiens naam en paspoortnummer op de lijst staan, heeft zaterdagochtend vanuit Thailand zijn vader in Italië gebeld om hem gerust te stellen, maar die had het nieuws nog niet gehoord. Begin augustus vorig jaar werd Maraldi's paspoort gestolen toen hij zich in Maleisië bevond.

Hetzelfde overkwam een Oostenrijkse passagier van wie de naam niet bekend is. De woordvoerder van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de passagier in Oostenrijk is en in goede gezondheid is. 'Het paspoort werd in 2012 gestolen tijdens een reis in Thailand.'

Opvallend: volgens CNN zouden de twee passagiers met de gestolen paspoorten hun ticket samen hebben gekocht. 

Terreurdaad?

De veiligheidsdiensten van Maleisië stellen zich vragen bij de twee passagiers die met die gestolen paspoorten vlogen, maar ook bij twee Europese passagiers van wie de identiteit niet bevestigd is. Het is niet bekend of ook die passagiers vlogen met een vals of gestolen paspoort. Alle vier de passagiers hadden hun ticket geboekt via China Southern Airlines. Intussen worden bewakingsbeelden van op de luchthaven onderzocht om na te gaan of deze vier passagiers contact hadden met elkaar.

Intussen laten de Maleisische autoriteiten weten dat de hele passagierslijst wordt onderzocht, en dus niet alleen de vier verdachte namen. 

Omwille van deze verdachte passagiers wordt ook de piste van een terroristische aanslag onderzocht. Eerder raakte al bekend dat ook de FBI de verdwijning gaat onderzoeken. Er waren immers drie Amerikaanse burgers aan boord.

Veilige luchtvaartmaatschappij

Malaysia Airlines heeft relatief weinig ongevallen achter zijn naam. In oktober kwamen wel nog twee mensen om toen een binnenlandse vlucht van Malaysia Airlines misliep. Een vliegtuig landde toen te vroeg en kwam op een huis terecht. In 1977 kwamen 93 passagiers om toen een toestel crashte in het zuiden van het land.

De Boeing 777-200 is een van de meest gebruikte en veiligste vliegtuigen ter wereld. 10 dagen geleden nog werd het vermist vliegtuig gecontroleerd en alles bleek toen in orde te zijn.