Vrouwendag overbodig? Niet zolang deze wetten nog gelden
Foto: *
Er zijn verschillende landen waar u beter niet als vrouw geboren wordt. Zo mogen vrouwen in Yemen het huis niet verlaten zonder toestemming van hun man, of achter het stuur kruipen in Saoedi-Arabië.

Internationale Vrouwendag breekt elk jaar een lans voor gelijke rechten voor vrouwen. In België bedraagt de loonkloof tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld nog steeds 21 procent, spenderen vrouwen meer tijd dan mannen in het huishouden en maken moeders per week meer dan twee keer zoveel tijd vrij voor hun kinderen dan hun partner. Al zijn we er in vergelijking met andere landen goed aan toe. We verzamelden enkele voorbeelden van bijzonder vrouwonvriendelijke wetten die ook vandaag nog steeds gelden in bepaalde landen.

Yemen: vrouwen mogen het huis niet uit zonder toestemming

Yeminitische mannen bezitten hun vrouw, en dat mag u best letterlijk nemen. Vrouwen kunnen er het huis niet uit zonder toestemming van hun man of een mannelijk familielid. Eens in de buitenlucht maken ze kans gearresteerd te worden, ook als ze toch toestemming hebben gekregen. 

Yemen: vrouwen mogen niet op restaurant met hun vriendje

Vrouwen zijn in Yemen vaak het slachtoffer van willekeurige arrestaties door mannen in 'uniform', zoals bijvoorbeeld de kustwacht of lokale leidinggevende figuren. Roken of uit eten gaan met een 'vriendje' wordt als onzedelijk beschouwd, koppels dienen gehuwd te zijn.

Saoedi-Arabië: vrouwen mogen niet met de auto rijden

In februari van dit jaar kreeg het land zijn eerste hoofdredactrice, maar ze mag niet zelf met de auto de baan op. Sinds mid vorig jaar mogen vrouwen wel fietsend over straat, al zit ook daar een addertje onder het gras: lichaamsbedekkende kledij is nog steeds verplicht, net als de aanwezigheid van een mannelijk familielid.

Soedan: meisjes van tien mogen trouwen

In conservatieve Afrikaanse moslimlanden mogen meisjes op jonge leeftijd huwen, in Soedan ligt de minimumgrens zelfs op tien jaar. Een op zeven meisjes wordt er uitgehuwelijkt voor ze haar vijftiende verjaardag viert. Ook in India is het niet ongebruikelijk een veertigjarige met zijn tienerbruid de straat op te zien gaan. 

Equador: abortus is verboden, tenzij voor 'idioten'

Het lijkt eerder een achterpoortje dan een echte wet, maar in de wetboeken staat gestipuleerd dat enkel "krankzinnigen" en "idioten" abortus mogen plegen. Hoewel de Equadoriaanse president een zelfverklaarde "links-progressieve humanist" is, wil hij toch ontslag nemen als de wet tegen abortus wordt teruggeschroefd voor het einde van zijn ambtstermijn in 2017.

Vaticaanstad en Saoedi-Arabië: vrouwen mogen niet stemmen

Toegegeven, vrouwen zijn in Vaticaanstad dunbezaaid, maar het blijft onrechtvaardig. De stadstaat is niet het enige overeind gebleven mannenbastion: ook bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië hebben vrouwen geen stemrecht. Koning Abdullah belooft verandering tegen de lokale verkiezingen in 2015. 

Soedan: slachtoffers van verkrachting maken kans op doodstraf

Het lijkt een middeleeuwse praktijk: in verschillende landen worden slachtoffers van verkrachting ook nu nog zelf gestraft. Dat is het geval wanneer ze bijvoorbeeld niet kunnen bewijzen dat het om verkrachting gaat, of wanneer onthuld wordt dat ze geen maagd meer waren op het moment van de verkrachting.