In 2 jaar tijd 3 procent méér vrouwen in bestuursraden
Dominique Leroy. De nieuwe Belgacombaas is de enige vrouwelijke ceo in de Bel 20 Foto: Photo News

Het gaat de goede kant op met de vrouwen in de bedrijfswereld, met dank aan de recent ingevoerde quota én aan Dominique Leroy. De nieuwe Belgacombaas is de enige vrouwelijke ceo in de Bel 20, de voorzitters zijn nog steeds allemaal mannelijk.

Er zitten steeds meer vrouwen in de raden van bestuur van de Bel 20-bedrijven. Vrouw & Maatschappij goot voor haar ‘Belle 20’ de meest recente cijfers in een overzicht en wat blijkt? De jongste twee jaar zijn er 3 procent vrouwen bijgekomen. Van een vertegenwoordiging van 14,8 procent zijn de vrouwen gestegen naar 17,8 procent. In absolute cijfers gaat het over een totaal van 36 vrouwen op de 244 bestuursmandaten in 2012, en 43 op de 242 in 2014.

Tien bedrijven boekten vooruitgang, waaronder Delhaize, Umicore en UCB. In de praktijk gaat het evenwel steevast om één vrouw extra, nooit meer. Een handvol bedrijven hinkt achterop, zoals AB InBev, Colruyt en Bekaert.

Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maatschappij (V&M): ‘We willen geen schandpaal optrekken, maar integendeel inspirerend werken. Geen name and shame, maar name and gain. De bedrijven hebben er alle belang bij, want studies bewijzen het verband tussen meer vrouwen in de raad van bestuur en een verbetering van de prestaties en de bedrijfsresultaten.’

Toch is België allesbehalve een modelleerling, want het Europees gemiddelde ligt op 21 procent. Om de broodnodige inhaalbeweging te maken werden in ons land recent quota ingevoerd. Grote beursgenoteerde bedrijven hebben nog tot 2017 de tijd om het aantal vrouwelijkebestuurders uit te breiden tot een derde. Kleinere beursgenoteerde ondernemingen krijgen drie jaar langer respijt, overheidsbedrijven moeten in theorie al in orde zijn.