‘Duitse regering ging onder druk van de NSA door de knieën’
Foto: ap

Bij het afluisteren van Duitse burgers is de bondsregering volgens klokkenluider Edward Snowden onder druk van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA door de knieën gegaan. Dat schrijft de vroegere Amerikaanse medewerker van de geheime dienst in een schriftelijk antwoord op vragen uit het Europese parlement.

Duitsland werd onder druk gezet om zijn G-10-wetgeving te wijzigen om de NSA tegemoet te komen, en heeft zo de grondwettelijke rechten van Duitse burgers ondermijnd”. De G-10-wetgeving regelt ingrepen in het vrije verkeer van telecommunicatie en het afluisteren van telefoons.

Gelijkaardige beïnvloedingen gebeurden ook in Zweden, Nederland en Nieuw-Zeeland, schrijft Snowden. “Elk van deze landen ontving instructies van de NSA, vaak onder de dekmantel van het Amerikaans ministerie van Defensie en andere organen, hoe ze de juridische beschermingsmaatregelen van de communicaties in hun land konden afzwakken”. De NSA deelde de technologie voor massale afluisterpraktijken met de autoriteiten van de EU-landen..

Snowden bekrachtigde dat hij asiel zoekt in de EU, maar toonde zich weinig optimistisch: “Ik zal elk aanbod voor een vrijgeleide of duurzaam asiel welkom heten, maar ik erken dat dit een daad van buitengewone politieke moed vergt”. Op de vraag over zijn relatie met de Russische en Chinese autoriteiten antwoordde hij: “Ik heb geen enkel contact met een van deze regeringen”.

Bijkomende onthullingen sluit de informant niet uit. “Er zijn nog veel geheimgehouden programma’s, die een invloed op de rechten van EU-burgers hebben”. Welke daarvan zonder gevaar openbaar gemaakt kunnen worden, is in elk geval een kwestie van publieke belangen, waarover de “verantwoordelijke journalisten en regeringsvertegenwoordigers” moeten beslissen.

Hij is over het algemeen niet tegen snuffelarij van overheidswege, verklaarde Snowden. “Spionage dient een belangrijk doel en moet voortgezet worden (...) Massale controle is echter een schending van onze rechten, zet onze veiligheid op het spel en vormt een bedreiging van onze levenswijze”. Zo worden bij het grootschalige verzamelen van gegevens belangrijke bronnen verbonden, die beter tegen concrete verdachten kunnen gebruikt worden.

Het Europees parlement stemt woensdag in Straatsburg over een rapport over de NSA-affaire.