Snowden bevestigt dat Belgacom gehackt werd
Foto: AP

Klokkenluider Edward Snowden, die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde, heeft in een schriftelijke verklaring aan het Europese Parlement uitdrukkelijk bevestigd dat Belgacom gehackt werd door een geheime dienst.

In september vorig jaar onthulde De Standaard dat Belgacom het slachtoffer was geworden van hackers. Eerst werd aangenomen dat de Amerikaanse geheime dienst achter de aanval zat, maar later kwam het het Duitse toonaangevende weekblad Der Spiegel met documenten waaruit moest blijken dat het de Britse geheime dienst was die inbrak in de systemen van Belgacom.

De Britten zouden de technologie van de NSA gebruikt hebben om in te breken in de systemen van Belgacom. Snowden bevestigt nu in zijn verklaring dat Belgacom wel degelijk gehackt werd door een geheime dienst. 

‘Ik wil de inspanningen van journalisten hier niet teniet doen, maar ik kan bevestigen dat alle documenten die tot dusver werden vrijgegeven authentiek en onaangepast waren. Dat wil zeggen dat de veronderstelde operaties tegen Belgacom, Swift, de EU, de Verenigde Naties, Unicef en anderen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ik verwacht dat er in de toekomst nog meer van zulke operaties zullen worden onthuld, die nog veel meer gewone burgers zullen aangaan.’

Lees hieronder de schriftelijke verklaring van Snowden