‘Referendum Krim zal niet erkend worden’
Arsenij Jatsenjoek. Foto: AFP

De Oekraïense interim-premier Arsenij Jatsenjoek waarschuwt het parlement in de Krim dat ‘niemand in de beschaafde wereld’ het referendum voor aansluiting tot Rusland zal erkennen.

Oekraïne is bereid om met Rusland te onderhandelen, zegt de interim-premier. Maar Moskou moet eerst zijn troepen terugtrekken, de internationale akkoorden respecteren en zijn steun voor ‘separatisten en terroristen’ stopzetten.

Jatsenjoek zei dat hij een tweede telefoongesprek had gevraagd met de Russische premier Dmitri Medvedev. Zij hielden zaterdag een eerste gesprek, het eerste contact op hoog niveau tussen de twee landen sinds de crisis begon.

Het parlement van de Krim stemde gisteren vrijwel unaniem voor aansluiting van de republiek bij Rusland. Op 16 maart wordt op het Oekraïense schiereiland een vervroegd referendum gehouden over de vraag of de regio bij de Russische Federatie moet komen.

‘Niemand in de beschaafde wereld zal de resultaten van een zogenoemd referendum georganiseerd door zogenoemde autoriteiten erkennen’, reageerde de Oekraïense interim-premier, die plannen illegaal en ongrondwettelijk noemt. Kiev erkent de pro-Russische regering op het schiereiland niet. Die werd ingezworen toen de pro-Russische troepen vorige week strategische posities bezetten. De regering van de Krim erkent op haar beurt de interim-regering in Kiev niet.

In Moskou wordt positief gereageerd op het referendum. ‘Als bij het referendum over de Krim zo’n beslissing genomen wordt, dan wordt de republiek onderdeel van de Russische Federatie met alle rechten en bevoegdheden’, zei het hoofd van de Russische Federatieraad (senaat), Valentina Matvijenko, bij een ontmoeting met een delegatie uit de autonome republiek.