Russisch parlement zal ‘historische keuze’ van referendum respecteren
Foto: AFP

Het Russische parlement zal de ‘historische keuze’ van het referendum op de Krim respecteren. Dat heeft Sergei Narisjkin, voorzitter van de Doema, gezegd tijdens een ontmoeting in Moskou met een delegatie van het parlement op de Krim.

Op 16 maart wordt op het Oekraïense schiereiland een vervroegd referendum gehouden over de vraag of de regio bij de Russische Federatie moet komen.

‘We zullen de vrije en democratische keuze van de bevolking op de Krim steunen’, aldus de Doemavoorzitter. Hij liet verstaan dat ook de Russische parlementairen zich achter de aanhechting bij Rusland zullen scharen.

Donderdag al vroeg het parlement van de Krim, gedomineerd door pro-Russische partijen, aan de Russische president Vladimir Poetin om het schiereiland bij Rusland te laten aansluiten. Het kondigde ook voor 16 maart, volgende week zondag, een referendum aan.

Kiezers zullen de keuze krijgen tussen een aanhechting bij Rusland of de terugkeer naar de grondwet van 1992 in de regio, die de Krim als een autonoom gebied binnen Oekraïne bepaalt.