Recepten om de vroege intrede van de asperges te vieren
Foto: ss
De lente hangt in de lucht, ook voor de asperge. De Belgische kwekers maken zich op voor een topseizoen, tijd om wat recepten met asperges op te diepen uit ons rijke archief.

GENTSE WATERZOOI MET ASPERGES

Ingrediënten (voor twee personen):

2 kippenbouten en 2 kippenfilets
150 gram witte asperges
150 gram groene asperges
300 gram kookvaste aardappelen
keukenzout, selderijzout, peper van de molen
1 deciliter room
1 liter water
50 gram boter
verse kervel

Bereiding:

1. Schil met een dunschiller de asperges. Breng het water aan de kook en voeg er een snuifje zout en de witte asperges aan toe. Laat ze koken tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit het kookvocht en schrik ze af in koud water.

2. In hetzelfde kookvocht kook je nu de groene asperges tot ze beetgaar zijn, schrik ze ook af in koud water.

3. Snijd de kippenbouten en de kippenfilets in twee en was ze onder stromend water. Leg ze vervolgens in het aspergekookvocht en laat 30 minuten op een zacht vuurtje garen. Ondertussen schil je de aardappelen en kook ze gaar. Hou ze apart.

4. Snij de witte en groene asperges schuin in 4 stukken. Voeg de room toe aan het kookvocht en nadien de gesneden asperges en de gekookte aardappelen. Laat 1 minuut flink doorkoken, zet de pan van het vuur en voeg er al roerend de boter aan toe.

5. Breng op smaak met zout en peper van de molen en een snuifje selderijzout. Serveer in een groot diep bord en bestrooi het gerecht met enkele kervelpluksels.

>>><<<

VEGETARISCHE CURRY MET ASPERGES

Ingrediënten (voor vier personen):

1 grote ui
3 eetlepels olie
1 kruidnagel
1 eetlepel kurkumapoeder
enkele takjes koriander
peper
2 dl kokosmelk
1 bundel asperges
100 gr peultjes
1 portie jonge wortelen
1 kleine courgette
1 portie babymaïs
5 krielaardappeltjes

Bereiding:

1. Pel en snipper de ui fijn. Verhit de olie en stoof hierin de ui. Breng op smaak met de kruidnagel, het kurkumapoeder, de koriander en peper. Voeg de kokosmelk toe en laat op een zacht vuur de smaken zich goed vermengen.

2. Schil de asperges zorgvuldig en kook of stoom ze net niet beetgaar. Snijd ze in stukjes. Maak de rest van de groenten schoon, snijd ze in beetklare stukken en stoom ze afzonderlijk net niet beetgaar.

3. Voeg de groenten toe aan de geurige saus en laat het geheel gedurende drie minuten op een zacht vuur verder stoven tot de groenten beetgaar zijn. Dien goed heet op.

>>><<<

ASPERGES MET ARTISJOK, TRUFFEL EN PARMIGIANO

Ingrediënten (voor vier personen):

2 bussels gekookte witte asperges
2 purperen artisjokken
1 ui
1 wortel
tijm
1 teentje knoflook
4 eieren
100 gr parmigiano reggiano
5 dl jus van gevogelte
3 dl olijfolie
zwarte truffel van Alba
een handvol gemengde sla
kervel
1,5 l bouillon
4 dl witte azijn

Bereiding:

1. Braad de hele artisjokken in olijfolie aan, totdat ze een mooie kleur hebben. Snij de ui in snippers en de wortel in schijfjes, en wrijf ze in met de geplette knoflook. Bestrooi met tijm. Voeg ze toe aan de artisjokken en laat gedurende een vijftal minuten aanbraden. Voeg nu de koude bouillon toe en laat een kwartier doorkoken.

2. Schil de asperges met een aardappelmesje. Kook ze in gezouten water (ongeveer 7 minuten voor asperges van gemiddelde dikte). Hou ze vervolgens onder koud water.

3. Schaaf de Parmezaanse kaas en pocheer de eieren. Dat doe je als volgt: breng water met azijn aan de kook. Breek voorzichtig een ei in een kommetje. Laat het ei vervolgens in het bijna kokende water glijden. Haal het er na twee minuten met een schuimspaan uit en dien op, of leg in koud water en dompel het vlak voor het opdienen nog heel even in heet water.

4. Plet de truffel met een vork. Was de sla. Kook de gevogeltejus tot hij tot de helft gereduceerd is. Verdeel de artisjokken over de borden. Bestrijk de asperges met olijfolie en schik ze over de artisjokken. Leg het eitje in het midden van het bord. Breng de sla op smaak met peper en zout. Besprenkel met gevogeltejus en bestrooi met truffel. Verdeel de sla over de borden en werk af met Parmezaanse kaas.