Belg ontdekt grootste vleesetende dinosaurus van Europa
De torvosaurus gurneyi lijkt sterk op een tyrannosaurus rex. Foto: rr

Een Belgische doctoraatsstudent heeft in Portugal een nieuw soort dinosaurus ontdekt. Het gaat om de torvosaurus gurneyi, vermoedelijk de grootste vleeseter van zijn tijd in Europa.

De beenderen van de torvosaurus gurneyi, ofwel ‘de woeste hagedis van Gurney’, werden enkele jaren geleden gevonden in een klif in de buurt van het Portugese Praia da Vermelha (ten noorden van Lissabon, red.). Na intens onderzoek bleek dat het dier ongeveer tien meter lang was en ongeveer vier à vijf ton gewogen moet hebben. Een Nederlander vond de beenderen, maar het was de Belg Christophe Hendrickx, een in dino's gespecialiseerde doctoraatsstudent aan de Nieuwe Universiteit van Lissabon, die ontdekte dat het om een nieuwe soort ging.

T-rex

Eerst werd gedacht dat het om een torvosaurus tanneri ging, een carnivoor die in Noord-Amerika leefde. Uit gedetailleerder onderzoek van Hendrickx bleek echter dat het een andere soort was. ‘Ik heb erg veel geluk gehad’, zegt de jongeman uit Jodoigne in het wetenschappelijke vakblad PLoS ONE. ‘Het is een droom die werkelijkheid wordt.’

De torvosaurus gurneyi leefde in Portugal, Spanje, Frankrijk en Andorra en vertoont erg veel gelijkenissen met de tyrannosaurus rex. Net als de wereldberoemde t-rex had de torvosaurus korte armpjes, vlijmscherpe tanden van zo’n tien centimeter lang en gebruikte hij zijn klauwen om zijn prooien uit elkaar te scheuren.

De twee carnivoren kunnen elkaar echter nooit tegengekomen zijn. De torvosaurus gurneyi leefde in de late jura, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Hij was toen hoogstwaarschijnlijk de grootste vleeseter die er rondliep, want de grotere tyrannosaurus rex kwam pas in het krijt, zo’n 70 miljoen jaar geleden. Op dat moment was de torvosaurus al een tijdje uitgestorven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig