Dichterbij dan u denkt: ontdek Rotterdam
Foto: ss
De lente hangt in de lucht, tijd om onze gezellige woonkamers opnieuw in te ruilen voor frisse buitenlucht. Genoeg leuke steden in eigen land, maar ook net over de grenzen liggen heel wat steden die vragen om ontdekt te worden. Zoals Rotterdam bijvoorbeeld.

- WAT TE ZIEN -

De stad waar Rem Koolhaas geboren is, is toevallig ook dé architectuurstad van Nederland. Van de gestroomlijnde Erasmusbrug tot de moderne hoogbouw, klassiekers zoals de kubuswoningen van Piet Blom of de opvallende zeevaartschool van Neutelings Riedijk: de Nederlandse havenstad kan uitpakken met een boel architecturale hoogstandjes.

Voor het mooiste uitzicht op de stad moet u de Euromast op, een 185 meter hoge mast met een lift en uitkijkplatform, die werd gebouwd voor de bloemenexpo Floriade in 1960. Nog een tip bij mooi weer: de Beeldenroute Wesersingel die u langs kunstwerken van onder andere Rodin en Picasso voert.

Zoals eerder gezegd zal Rotterdam altijd een beetje de stad van Koolhaas blijven. Zijn recentste toevoeging aan de stad is zijn verticale stad De Rotterdam, een gebouw dat verschillende functies omvat, van wonen tot werk en ontspanning), maar een van de eerste gebouwen die hij mocht realiseren was de Kunsthal uit 1992. U kunt er de experimentele architectuur ontdekken of een bezoek brengen aan de expo S.H.O.E.S., in samenwerking met Modemusem Hasselt.

 

- WAAR PAUZEREN -

Voor een ontbijt of lunch kunt u terecht bij Picknick Rotterdam waar huisgemaakte (en vaak ook biologische) producten het overgrote deel van de menukaart inpalmen en u ook authentieke Hollandse kost kunt verwachten. Ook bij koffiebar Lof Der Zoetheid kunt u heerlijk ontbijten. De zaak wordt gerund door moeder en dochter, die alles zelf maken, van de heerlijke taartjes tot de menukaarten.

Mariniersweg 259, www.picknickrotterdam.nl
Noordplein 1, www.lofderzoetheid.com

Nieuw in het centrum is De Pasta Kantine dat bezoekers meteen charmeert met zijn retro-interieur en lange tafels vol klanten. Je kunt er de hele dag door terecht voor een snelle hap die wel met zorg werd bereid en je niet meer kost dan vijftien euro. Ook nog niet zo heel lang open: Kaap Vislokaal, waar alleen vis en andere zeedieren op de kaart staan.

Pannekoekstraat 22A, www.depastakantine.nl
Delistraat 48, www.restaurantkaap.nl

Rotterdams bekendste hamburgertent, de Burgertrut, specialiseert zich in vegetarische hamburgers en dezelfde eigenaar opende onlangs ook de Magnetronbar, de hemel voor vegetariërs. Nog een aanrader is BIRD waar u elke week een nieuw menu mag verwachten, geïnspireerd door het seizoen en lokale producten. Opgelet: op zondagavond moet u zich laten verrassen door de improviserende koks.

Boomgaardsstraat 71, www.roodkapje.org/burgertrut
Teilingerstraat 128, www.roodkapje.org/magnetronbar
Raampoortstraat 26, www.bird-rotterdam.nl

Uit Je Eigen Stad is een stadsboerderij, een groots opgezet landbouwconcept in het havengebied dat in 2012 werd gelanceerd. De groenten die er worden geteeld kunt u meteen ook proeven in hun eigen restaurant met een menukaart die wordt bestempeld als 'Hollandse pot, in een jasje van nu: met Italiaanse en mediterrane invloeden'.

Marconistraat 39, www.uitjeeigenstad.nl

 

- WAAR WINKELEN -

De Koopgoot ken u vast al, maar we raden u aan om vooral de winkeltjes in de omgeving te ontdekken. Depot Rotterdam en & Design bijvoorbeeld, voor leuke interieurobjecten - Contemporary Showroom en Kroonbergs | Karthaus voor meubels.

Pannekoekstraat 66A, www.depotrotterdam.nl
Zwaanshals 520, www.en-designshop.com
Zaagmolenkade 41, www.contemporary-showroom.com
Bergse Dorpsstraat 111, www.kroonbergskarthaus.nl

Ook de moeite om te ontdekken: conceptstore Groos (wat in het Rotterdams 'apetrots' betekent). De eigenaars zijn fier op de jonge designers van hun stad en verkopen enkel producten (kleding, interieurobjecten tot zelfs fietsen) die in Rotterdam worden gemaakt.

Schiekade 203, www.groosrotterdam.nl

Voor cadeautjes en hebbendingen voor jezelf moet je binnespringen bij Elle Aime, 'een winkel waar je wel tien rondjes kunt lopen voordat je alles hebt gezien', zeggen ze zelf op hun website. je kunt er handgemaakte spulletjes komen, maar ook diy-pakketjes en materialen waarmee je zelf aan de slag kunt. Een aanrader voor groene vingers is dan weer Stek, de stadstuinwinkel.

Zwaanshals 271b, www.elleaime.nl
Nieuwe Binnenweg 195b, www.stekrotterdam.nl

Het juiste paar schoenen zijn kunst, maar MNDS//MGZN combineert de twee: eigenares Arlinda wilde naast schoenen verkopen, ook mensen laten kennismaken met minder bekende kunstenaars en dus combineert ze de twee. Objet Trouvé is een klassieke kledingzaak die vooral Scandinavische, Franse en Nederlandse merken verkoopt, maar ook het Belgische Rue Blanche en Wouters & Hendrix. Vintagefanaten houden dan weer halt bij Lily Scarlet.

Zwaanshals 508, www.mendesonlineshoes.com
Pannekoekstraat 44a, www.objet-trouve.nl
Zwaanhals 325, www.lilyscarlet.com

 

- WAAR OVERNACHTEN -

Aan leuke hotelletjes geen gebrek in Rotterdam. Designfanaten voelen zich thuis in vijfsterrenhotel Mainport, met uitzicht op de Maas en skyline van Rotterdam. Een budgetadresje is The Student Hotel, met een kleurrijk interieur en veel vintage, waar ook niet-studenten welkom zijn. Zo succesvol dat in september een tweede vestiging opent in de havenstad.

Leuvehaven 77, www.mainporthotel.com
Oostzeedijk 182, www.thestudenthotel.com

Als het iets bijzonders mag zijn, kunt u overnachten bij Hotel Bazar, waar de 27 kamers werden ingericht in de sfeer van Afrika, Zuid-Amerika of Azië. De jongste hotelaanwinst in de havenstad is dan weer het viersterrenhotel nhow in paradepaardje De Rotterdam, bovendien ook het eerste hotel dat werd ontworpen door Koolhaas.

Witte de Withstraat 16, www.bazarrotterdam.nl
Wilhelminakade 137, www.nhow-rotterdam.com

 

- OP DE AGENDA -

Wie zaterdag meteen in zijn auto springt, kan deelnemen aan de dertiende Rotterdamse Museumnacht waaraan meer dan vijftig instellingen deelnemen. Wie nog wat langer wacht om de stad te bezoeken, kan in februari naar designbeurs Object.

In juli wordt de Ahoy naar goede gewoonte ingenomen door het North Sea Jazz Festival, dat dit jaar kan uitpakken met onder andere Pharrell Williams, Joss Stone, Charles Bradley en Outkast.

En wie tot zijn grote spijt nu al feesthoed en confetti moet opbergen, kan ook in julie deelnemen aan het driedaagse Zomercarnaval, dat sinds vorig jaar werd opgeslokt door het stadsevenement Robin Rotterdam Unlimited, oftwel 'één grote ontdekkingstocht vol muziek, dans, poëzie en culinaire verwennerij'.