Naakte datingshow 'Adam zkt. Eva': vernieuwend of ordinair?
Foto: Collection Carl Simon
In Nederland ging dinsdagavond op de zender RTL een opmerkelijke datingshow van start. In 'Adam zkt. Eva' zitten twee vrijgezellen samen op één eiland, naakt. Een nieuwe grens van fatsoen doorbroken of net bevrijdend?

Twee vrijgezellen verblijven op het paradijselijke eiland Mogo Mogo in de Stille Ocean. Twee singles, één eiland en geen kleren. Dat is de essentie. De trailer van Adam zkt. Eva gaf op voorhand al een hint van wat de show moest worden:

In de trailer spreekt de zender van een nieuw, spraakmakend experiment. Helemaal nieuw is het niet, mensen naakt op een eiland droppen en zien wat er gebeurt. Op Discovery Channel loopt er al enige tijd de reeks 'naked and afraid', waarin twee naakte mensen, een man en een vrouw, 21 dagen moeten zien te overleven op een eiland. 

In 2009 pakte BBC ook al uit met 'What's the problem with nudity'. Acht mannen en vrouwen kregen de vraag om met elkaar om te gaan, zonder hun kleren aan. 

Nieuw is wel het datingaspect. Een fragment uit de eerste aflevering: 'Als ik hem voor het eerst zie, ga ik uiteraard niet naar beneden proberen kijken, want dat zou wel eens raar kunnen zijn.' Even later zei ze dat ze niet trots is op haar lichaam: 'Dit is echt verschrikkelijk voor mij. Dit wordt wel effe ... kut.'

Sommige Nederlands vinden het, zo zeggen ze op Twitter, gewoon leuke tv. Maar de Nederlandse 'alles moet kunnen'-mentaliteit vinden anderen maar weinig meerwaarde bieden. 'Kan dat niet gewoon met kleren aan?'

RTL 5, waar de show wordt uitgezonden, heeft trouwens ervaring in het 'alles moet kunnen'-genre. Op de zender loopt ook de realityreeks 'Ik heb Het nog nooit gedaan', over maagden tussen de 20 en 48 jaar oud die op zoek zijn naar hun 'eerste keer'. 

'Plat werd het nergens, opwindend evenmin, al was het maar omdat de meeste mensen mooier zijn in hun kleding. Het spel van de suggestie', was het oordeel van de Volkskrant. 'Het ideetje is veel te schamel aangekleed om lang te boeien.'