Vakbonden blokkeren schip dat niet met havenarbeiders gelost werd
De Gentse haven. Foto: Frederiek Vande Velde
Bij Interbeton, een betoncentrale aan de kop van het Sifferdok in de Gentse haven, hebben vakbonden woensdag tussen 7.00 en 9.00 uur een schip met zand geblokkeerd dat niet met havenarbeiders gelost werd. Dat meldt BTB en ACV-Transcom.

Een dertigtal vakbondsmensen legde de loswerkzaamheden stil en wil ook de werking van de centrale stilleggen. Om een lopende werf, waar donderdagochtend een grote vloer in één stuk gegoten moet worden, niet stil te leggen, werd besloten om enkel die betonmolens door te laten. 

De actie werd om 9.00 uur opgeschort omdat de schipper besliste om te vertrekken met het resterende deel van de lading. 'Het probleem is dat hij gebruik maakte van een leemte in de wet-Major', klinkt het bij BTB en ACV-Transcom. 'Zelfstandigen mogen ook havenarbeid verrichten, maar dat betekent in dit geval niet dat hij als schipper de kraan mag bedienen om zand te lossen.'

De vakbonden beslisten ook om Interbeton niet te blokkeren omdat de verantwoordelijkheid ligt bij de leverancier van het zand.

 Havenarbeiders hebben in ons land een speciaal statuut. De zogenaamde wet-Major staat echter onder grote Europese druk. Om te vermijden dat Europa zaken opdringt, werkt de regering aan een modernisering van de wet.