Geen plaats meer voor Fientje Moerman
Fientje Moerman Foto: blg
De kandidaten voor de Oost-Vlaamse Open VLD-lijsten zijn bekend. Opvallend: Fientje Moerman komt niet meer op.

Het Oost-Vlaamse regiobestuur van Open VLD heeft de lijsten dinsdagavond goedgekeurd. 'Onze lijsten zijn een goede mix van ervaring en nieuw talent, van jong en iets ouder, en van mensen met verschillende achtergronden, vaak met diepe lokale wortels', zeggen lijsttrekkers Alexander De Croo en Mathias De Clercq.

Opvallend: Fientje Moerman komt niet meer op. Zij wilde de tweede plaats op de Vlaamse lijst, maar kwam daarvoor niet in aanmerking. Onder meer omdat ze net als lijsttrekker De Clercq uit de regio Gent-Eeklo komt, maar ook omdat ze binnen de partij evenveel vrienden als vijanden heeft.

Aan Moerman werd gevraagd om de federale lijst te duwen, maar daar bedankte ze vriendelijk voor. Daarmee komt aan haar politieke carrière een einde.

Zelf geeft Moerman 'geen commentaar'. Op Twitter dankt ze wel haar fans:

Cri de coeur

Moerman publiceerde op 12 december 2013 een cri de coeur in deze krant. Ze was gefrusteerd over de wijze waarop iedereen tegen het politieke vak aankijkt, Politici zijn aangeschoten wild', schreef ze in een opiniestuk in De Standaard.

Op een ongemeen harde manier maakte Moerman toen het proces van haar positie als politica. Ze was het ‘zat’. 'Politici zijn aangeschoten wild. Van welbevinden op het werk of waardering voor de geleverde arbeid is geen sprake, toch de belangrijkste reden om een job te doen.'

‘Denk er eens over’, beet ze als slot van haar opiniestuk de samenleving toe, ‘anders hebt u binnenkort geen politici meer, maar uitgelote discountproducten.

Op Twitter kon Moerman rekenen op de steun van Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A): 'Respect, en bedankt om het neer te schrijven en te delen', klinkt het. Ook andere politici toonden begrip voor het standpunt van Moerman.

De belangrijkste plaatsen op de Open VLD-lijsten:

Federaal:
1. Alexander De Croo
2. Carina Van Cauter
3. Egbert Lachaert
4. Ine Somers
5. Stephanie D'hoose
6. Mahmut Öz
7. Tanja Dejonghe

Lijstduwer: Yves Deswaene (burgemeester Lochristi)
Eerste opvolger: Katja Gabriëls (burgemeester Berlare)


Vlaams:
1. Mathias De Clercq
2. Freya Saeys
3. Jean-Jacques De Gucht
4. Marnic De Meulemeester
5. Rose Desimpel
6. Kris Smet
7. Caroline De Padt

Lijstduwer: Herman De Croo
Eerste opvolger: Sas Van Rouveroij
Tweede opvolger: Ann Boterdaele