Vier redenen waarom ook u veertig dagen zonder vlees kan
Foto: Frank Croes
Geen Geubels of andere BV die dit jaar het onderwerp aansnijdt, want Dagen Zonder Vlees gaat door zonder officiële campagne. Toch loont het ook nu de moeite om vanaf woensdag veertig dagen lang vlees links te laten liggen. Vier argumenten voor wie nog een duwtje in de rug nodig heeft.

leven op grote voet

Initiatiefneemster Alexia Leysen zette Dagen Zonder Vlees in de markt als een actie voor en door vleeseters. Ze wil deelnemers bewust maken van de impact die hun voedingsgewoontes hebben op het milieu. Omdat dierteelt wereldwijd een groter aandeel heeft in de opwarming van de aarde dan de hele auto- en vliegsector samen. Omdat u per vegetarische dag twee kilogram broeikasgassen uitspaart, 1100 liter water, en elf vierkante meter op uw ecologische voetafdruk beknibbelt.

Voor wie moeite heeft om het grotere geheel te zien: vorig jaar haalden alle deelnemers samen 3,3km² van hun ecologische voetafdruk af, en spaarden ze een kleine drie miljoen baden uit. En dat door veertig dagen koteletjes of ander lekkers te bannen.

eieren voor uw geld

Vaak wordt aangehaald dat vleesvervangers duurder zijn als u ze vergelijkt met hun niet-vegetarische alternatief. En u zit wel in met de natuur, maar wil uw budget liever niet de hoogte in jagen. Toch zijn groenten goedkoper om te produceren dan vlees. En waarom zou u de lege plek die uw kalfsburger op uw bord heeft achtergelaten enkel opvullen met een vegetarische burger? Experimenteer met groenten, noten, zaden of superfoods, zodat u niet het gevoel heeft "iets te missen". Beter voor uw budget, minstens even lekker.

van aardpeer tot schorseneren

Goed nieuws daarom voor verstokte carnivoren: u vindt verdacht makkelijk vegetarische recepten om duimen en vingers bij af te likken. Kan u zichzelf meteen een schouderklopje geven wanneer de geur van risotto met boschampignons voor het eerst uw keuken vult, of u uw tanden in een pastinaakfrietje zet. Inspiratie nodig? We hebben een vegetarisch recept voor elke dag, misschien zit er zelfs een nieuw lievelingsgerecht tussen.

nuttige adressen (ook voor keukenprinsessen)

Vegetarische restaurants blinken uit door afwezigheid in de bekende restaurantgidsen, maar dat wil niet zeggen dat er in uw buurt geen vegetarische adresjes te vinden zijn. Wij verzamelden voor u de favoriete bistro's en restaurants van onze redacteurs, zodat ook u op culinaire ontdekkingstocht kan trekken.