Ruslana krijgt in VS onderscheiding voor moed
Foto: AFP

De Oekraïense zangeres Ruslana, die deelnam aan de pro-Europese protesten in Kiev, heeft dinsdag, samen met negen andere vrouwen, in de Verenigde Staten de International Women of Courage-prijs ontvangen in het bijzin van First Lady Michelle Obama.

‘Wanneer we deze vrouwen hun stem zien verheffen, zien rechtstaan en anderen zien inspireren om de dingen te veranderen, moeten we er ons bewust van zijn dat wij allemaal dezelfde macht en dezelfde verplichting hebben’, aldus Michelle Obama.

Ruslana, die in 2004 voor Oekraïne het Eurovisiesongfestival won met het nummer “Wild Dances”, heeft zich met veel passie ingezet tijdens de protesten op Maidan. ‘Elke avond zong ze het Oekraïense volkslied, ondanks de aanvallen van de politie en de doodsbedreigingen, om te herinneren aan de belofte van een eengemaakt Oekraïne’, zei minister Heather Higginbottom tijdens de uitreiking.

De andere laureaten van de prijs zijn Laxmi (India), Fatimata Toure (Mali), Nasrin Oryakhil (Afghanistan), Roshika Deo (Fiji), Rusudan Gotsiridze (Georgië), Iris Yassmin Barrios Aguilar (Guatemala), Beatrice Mtetwa (Zimbabwe), Maha al-Muneef (Saoedi-Arabië) en Oinikhol Bobonazarova (Tadjikistan).