Belgische bestuurders vorig jaar gemiddeld 58 uur in de file
Foto: Belga

Belgische automobilisten brachten vorig jaar gemiddeld 58 uren door in de file. Dat zegt het Amerikaanse bedrijf Inrix, dat verkeersinformatie aanbiedt, in zijn jaarlijkse Traffic Scorecard. België is het grootste fileland van dertien Europese landen die Inrix bestudeerde.

Het fileleed is er in vergelijking met 2012 niet groter of kleiner op geworden in ons land. In Nederland stonden bestuurders vorig jaar gemiddeld “maar” 44 uur aan te schuiven, zeven uur minder dan in 2012.

Volgens Inrix is Brussel met 83 file-uren absolute koploper in de ranglijst van filesteden. Londen komt op de tweede plaats met 82 uren en Antwerpen staat op drie met 78 uren.

Volgens Inrix bestaat er een verband tussen files en de economie. “Hoewel slecht nieuws voor bestuurders, zijn toenemende verkeersopstoppingen in Europa signalen van een voorzichtig herstellende economie”, zegt Bryan Mistele, CEO van Inrix. Landen die te maken hebben met hoge werkloosheid of lage of negatieve groei, hebben volgens de gegevens van Inrix minder fileleed gekend dan in 2012. Spanje en Portugal zijn daar voorbeelden van.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig